Terug naar het overzicht

Aantal zzp’ers gestegen: tijd voor verandering

Het aantal zelfstandig ondernemers is afgelopen jaar gestegen met 13 procent ten opzichte van 2012. De crisis en faillissementen liggen hier aan ten grondslag, aldus de KvK. Politici spelen handig in op deze ontwikkeling en spelen zich in de kijker door verscheidene voorstellen voor zzp’ers te doen. Welke voorstellen zullen straks van toepassing zijn op de salarisadministratie?

Maarten Camps, hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, pleit bijvoorbeeld voor een basisvoorziening voor zzp’ers. Mei Li Vos, PvdA-kamerlid gooit zich in de strijd voor een bredere VAR-verklaring. De Autoriteit Financiele Markten (AFM) zal zich sterk maken voor een versoepeling van de hypotheekverlening ten overstaan van kopers zonder vaste arbeidsovereenkomst.

Nieuw systeem
Camps ziet nauwelijks onderscheid in de werkzaamheden tussen vaste en flexibele werknemers. Hij vindt dat er daarom één nieuw systeem  moet komen om alle werknemers in op te vangen, dus ook zzp’ers. Binnen dat systeem kan iedereen pensioen opbouwen en is er sprake van een arbeidsongeschiktheidsregeling. Op dit moment zijn dergelijke regelingen te duur voor zelfstandig ondernemers zonder personeel.

Het plan van Camps zou een Kamermeerderheid kunnen bereiken. Het sluit immers goed aan op het sociaal akkoord en de partijen PvdA, CDA en SP sturen in hun programma’s tevens aan op gelijkstelling van zzp’ers en vaste werknemers. Mocht het plan werkelijk tot uitvoering worden gebracht, dan zullen de fiscale voordelen voor zzp’ers verdwijnen.

Verbreding VAR
Een ander voorstel vanuit de politiek is dat van Kamerlid Vos. Zij ziet graag een verbreding van De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), zodat zzp’ers niet meer drie verschillende VAR’s voor hun variërende werkzaamheden hoeven aan te vragen. Het huidige systeem van VAR-verklaringen zou te complex zijn voor zzp’ers die meerdere beroepen vervullen. De bedoeling is dat een ondernemer nog maar één verklaring nodig heeft voor verschillende werkzaamheden.

Hypotheek
In de nabije toekomst zullen zzp’ers ook makkelijker aan een hypotheek komen, als het aan de Autoriteit Financiele Markten (AFM) ligt. Het gaat er namelijk op toezien dat werknemers zonder vaste arbeidsovereenkomst makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Banken zullen onder andere meer ruimte krijgen bij het verlenen van hypotheken en daarnaast zal de toetsing aangepast worden. Zo zal het arbeidsverleden van de aanstaande koper geen prioriteit meer zijn en wordt er vooral gekeken naar kansen op de arbeidsmarkt.Volg ons en deel dit bericht

Volg ons en deel dit bericht

NPS score Salure

Salure behaalt NPS van 27

Onze klanten hebben ons beoordeeld! We zijn erg blij met een Net Promoter Score van 27. Lees verder en ontdek wat onze klanten over ons zeggen.