Terug naar het overzicht

Let op: Aanvraag loondispensatie Wajongers met nieuw formulier

Voor het aanvragen van loondispensatie voor Wajongers, moet sinds deze maand een nieuw formulier worden gebruikt. De oude formulieren worden door het UWV niet meer geaccepteerd.

De loondispensatie kan worden toegepast wanneer een werkgever een werknemer met Wajong-uitkering in dienst heeft. Zodra een werknemer vanwege ziekte of een handicap minder productief is dan andere werknemers die hetzelfde werk verrichten, dan kunt u daar dispensatie voor krijgen.

Aanvulling loon

De loondispensatie komt neer op een aanvulling van het loon van de Wajong-medewerker door het UWV. Het gaat om tijdelijke financiële ondersteuning, hoewel er verlenging mogelijk is. In principe gaat het om een periode van een half jaar tot vijf jaar.  De aanvulling komt neer op minstens 75% van het minimumloon. Jongeren onder de 18 jaar, maken tevens aanspraak op deze regeling.

Toestemming

Uiteraard zal het UWV eerst toestemming moeten geven voor de aanvulling van het loon. Of uw werknemer werkelijk minder presteert dan zijn collega’s, vanwege zijn ziekte of handicap, wordt beoordeelt door een arbeidsdeskundige van het UWV. Naar aanleiding van deze beoordeling wordt vastgesteld hoeveel loon u als werkgever minimaal dient te betalen. Het nieuwe formulier is aangepast aan een nieuwe beoordelingsmethode die het UWV hanteert. Het is daarom van belang dat u dit nieuwe formulier voortaan gebruikt, om te voorkomen dat uw aanvraag niet in behandeling wordt genomen. Salarisadministrateurs zullen tevens rekening moeten houden met de aangepaste werkwijze van het UWV.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.