werkgeversverklaring in AFAS genereren

5 handige HRM en Payroll updates in AFAS Profit 18

Tijdens de AFAS Open werd Profit 18 gepresenteerd: dé AFAS update van 2021. De nieuwe versie zit boordevol handige nieuwe functionaliteit om je HR-processen slimmer in te richten. Geen tijd om alle updates terug te kijken? In deze blog selecteerden we de 5 belangrijkste highlights op gebied van HRM en Payroll.

1. Bewaartermijn dossieritems

Bij de inrichting van dossieritems kan je nu aangeven wat de bewaartermijn is van verschillende dossieritems. Na deze eenmalige inrichting kan je via een simpele weergave alle vervallen dossieritems eenvoudig bekijken en verwijderen. Het verwijderen gebeurt niet automatisch. Je houdt dus altijd zelf de controle.

2. Draaiboek in/uit dienst

Wanneer een nieuwe medewerker in dienst komt, moet er vaak door verschillende mensen iets geregeld worden. Denk aan het aanmaken van een gebruikersaccount, het regelen van een laptop of het toesturen van een bloemetje. Welke acties moeten er uitgevoerd worden bij de indiensttreding? Wie moet er worden geïnformeerd, en wanneer? In het draaiboek kun je dit allemaal vastleggen.

Ook voor het uitdienst proces kun je een draaiboek maken. Zo vergeet je nooit meer om een laptop terug te vragen of rechten in andere applicaties te beëindigen wanneer iemand uit dienst gaat. Handig!

3. Roosters

Niet iedereen heeft een vaste begin- en eindtijd voor zijn werkdag. In Profit kon je dit kwijt door wisselende roosters vast te leggen, waardoor je alleen het aantal uur per week kon vastleggen.

Vanaf Profit 18 zijn de vinkjes voor Wisselend rooster en Specificeren wisselend rooster komen te vervallen. Hiervoor in de plaats is het veld Type rooster gekomen. Kies bijvoorbeeld voor Uren per dag met gelijke weken, Werktijden met wisselende weken of Uren per week.

Bestaande roosters worden automatisch omgezet naar de nieuwe roostertypes. De velden Wisselend arbeidspatroon en Wisselend arbeidspatroon specificeren zijn niet meer zichtbaar in de wizard en profielen. Deze velden blijven nog wel beschikbaar in de gegevensverzamelingen. Hierdoor blijven bestaande analyses, rapporten, GetConnectoren en UpdateConnectoren werken.

4. Thuiswerken

Voor veel medewerkers is thuiswerken een stuk gebruikelijker geworden. Via de nieuwe thuiswerkfunctionaliteit leg je dit nu ook makkelijk vast in AFAS, zodat thuiswerken zichtbaar is in het bezettingsoverzicht.

Betaal je medewerkers een thuiswerkvergoeding? Die kan je hier direct aan koppelen zodat ook dit geregeld is.

5. Verlof voor het nieuwe jaar

Het handmatig toevoegen van verlof voor het nieuwe jaar is verleden tijd. Door het volgen van een wizard kun je nu eenvoudig het wettelijke en bovenwettelijke verlof voor het volgende jaar toevoegen in alle arbeidsvoorwaarden waar dit van toepassing is.

Wanneer ga ik over naar Profit 18?

Benieuwd wanneer jij overgaat naar Profit 18? Neem dan een kijkje in het update center van AFAS.

Hoe richt ik Profit 18 optimaal in?

Ga snel aan de slag met de nieuwste updates in Profit 18! Onze functioneel beheerders staan voor je klaar om de verschillende optimalisaties door te voeren. Neem contact met ons op via de Tickettool.

Deel dit artikel:

Best bekeken

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Topartikelen:

Bekijk onze laatste artikelen:

Alles over de Loonstrook: begrippen en uitleg

Een loonstrook is een belangrijk deel van de salarisadministratie. Daarom is het belangrijk om te weten wat alle afkortingen en termen betekenen die daarop staan.

Wij leggen in dit blog alles uit over de loonstrook.

Lees meer →
minimumloon 2023 Nederland

Wat is het minimumloon in 2023

Er is weer een jaar voorbijgevlogen en dat betekent dus dat het minimumloon 2022 bijna oud nieuws is. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het minimumloon 2023. Daarover lees je in deze blog meer!

Lees meer →
salary split: werkzaam in meerdere landen

Salary split: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij of je werknemer in meerdere landen werkzaam? Dan kun je wellicht gebruik maken van de lage (progressieve) tarieven in verschillende landen: het tariefsopstapje. Dit voordeel door de salary split (ook wel split payroll genoemd) kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Lees meer →
Uitleg over CSRD richtlijn

De CSRD: zo ga je ermee om

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. De belangrijkste verplichting die hierin is opgenomen, is dat organisaties moeten rapporteren op de impact die hun bedrijfsactiviteiten hebben op het milieu en op sociaal gebied.

Lees meer →

Wet werken waar je wilt

Per 1 januari 2023 is de Wet werken waar je wilt ingegaan. Hiermee krijgen werknemers (iets) meer vrijheid in het kiezen van de werkplek. Maar wat mag er wel en wat mag er niet? In dit artikel leggen we je het uit.

Lees meer →
werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Sinds 2022 geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Lees meer →

AFAS Payroll & HRM: De highlights uit Profit

In dit artikel selecteren we de handigste nieuwe functionaliteiten uit AFAS, specifiek voor HR & Payroll-professionals.

Lees meer →
eindejaarsgroet

Fijne feestdagen!

2023 is in zicht! Onze collega’s blikken in deze video terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Lees meer →
Advies consultancy procesoptimalisatie

Zo handel je slim je AFAS-workflowtaken af

Sinds de nieuwste update van AFAS kun je workflowtaken conditioneel afhandelen via de geplande taken. Hiermee kun je workflows automatisch afhandelen of doorzetten naar iemand van de HR-afdeling of de leidinggevende.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.