werkgeversverklaring in AFAS genereren

5 handige HRM en Payroll updates in AFAS Profit 18

Tijdens de AFAS Open werd Profit 18 gepresenteerd: dé AFAS update van 2021. De nieuwe versie zit boordevol handige nieuwe functionaliteit om je HR-processen slimmer in te richten. Geen tijd om alle updates terug te kijken? In deze blog selecteerden we de 5 belangrijkste highlights op gebied van HRM en Payroll.

1. Bewaartermijn dossieritems

Bij de inrichting van dossieritems kan je nu aangeven wat de bewaartermijn is van verschillende dossieritems. Na deze eenmalige inrichting kan je via een simpele weergave alle vervallen dossieritems eenvoudig bekijken en verwijderen. Het verwijderen gebeurt niet automatisch. Je houdt dus altijd zelf de controle.

2. Draaiboek in/uit dienst

Wanneer een nieuwe medewerker in dienst komt, moet er vaak door verschillende mensen iets geregeld worden. Denk aan het aanmaken van een gebruikersaccount, het regelen van een laptop of het toesturen van een bloemetje. Welke acties moeten er uitgevoerd worden bij de indiensttreding? Wie moet er worden geïnformeerd, en wanneer? In het draaiboek kun je dit allemaal vastleggen.

Ook voor het uitdienst proces kun je een draaiboek maken. Zo vergeet je nooit meer om een laptop terug te vragen of rechten in andere applicaties te beëindigen wanneer iemand uit dienst gaat. Handig!

3. Roosters

Niet iedereen heeft een vaste begin- en eindtijd voor zijn werkdag. In Profit kon je dit kwijt door wisselende roosters vast te leggen, waardoor je alleen het aantal uur per week kon vastleggen.

Vanaf Profit 18 zijn de vinkjes voor Wisselend rooster en Specificeren wisselend rooster komen te vervallen. Hiervoor in de plaats is het veld Type rooster gekomen. Kies bijvoorbeeld voor Uren per dag met gelijke weken, Werktijden met wisselende weken of Uren per week.

Bestaande roosters worden automatisch omgezet naar de nieuwe roostertypes. De velden Wisselend arbeidspatroon en Wisselend arbeidspatroon specificeren zijn niet meer zichtbaar in de wizard en profielen. Deze velden blijven nog wel beschikbaar in de gegevensverzamelingen. Hierdoor blijven bestaande analyses, rapporten, GetConnectoren en UpdateConnectoren werken.

4. Thuiswerken

Voor veel medewerkers is thuiswerken een stuk gebruikelijker geworden. Via de nieuwe thuiswerkfunctionaliteit leg je dit nu ook makkelijk vast in AFAS, zodat thuiswerken zichtbaar is in het bezettingsoverzicht.

Betaal je medewerkers een thuiswerkvergoeding? Die kan je hier direct aan koppelen zodat ook dit geregeld is.

5. Verlof voor het nieuwe jaar

Het handmatig toevoegen van verlof voor het nieuwe jaar is verleden tijd. Door het volgen van een wizard kun je nu eenvoudig het wettelijke en bovenwettelijke verlof voor het volgende jaar toevoegen in alle arbeidsvoorwaarden waar dit van toepassing is.

Wanneer ga ik over naar Profit 18?

Benieuwd wanneer jij overgaat naar Profit 18? Neem dan een kijkje in het update center van AFAS.

Hoe richt ik Profit 18 optimaal in?

Ga snel aan de slag met de nieuwste updates in Profit 18! Onze functioneel beheerders staan voor je klaar om de verschillende optimalisaties door te voeren. Neem contact met ons op via de Tickettool.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
uitleg en waar het sociale verzekeringsloon op de loonstrook staat
SV-loon: wat is het en hoe werkt het?

SV-loon, ook wel sociale verzekeringsloon genoemd, is het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van sociale verzekeringspremies te bepalen.

Lees meer →
uitleg handboek loonheffingen plus nieuwsbrief loonheffingen
Handboek loonheffingen: wat is het + update nieuwsbrief loonheffingen

Het Handboek Loonheffingen is een door de Belastingdienst opgesteld (online te vinden) document dat jaarlijks verschijnt. In het handboek is een stappenplan opgenomen. Daarin lees je

Lees meer →
HR analytics: wat is het en hoe zet je het succesvol in?

Veel HR-professionals die meer datagedreven willen zijn in hun werk stellen de vraag “wat is HR analytics?” In dit bericht leggen we uit wat HR-analyse is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Lees meer →
transitievergoeding rekentool
Zo bereken je de transitievergoeding

Met de transitievergoeding compenseert de werkgever de werknemer voor het ontslag. Maar hoe hoog is die vergoeding? Bereken de transitievergoeding direct met de handige rekentool van Salure.

Lees meer →
bovenwettelijke vakantiedagen/verlof uitleg
Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: wat is het verschil en waar heb je recht op?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: dat zijn de twee smaken die we in Nederland kennen. Tussen deze soorten verlof zit een belangrijk verschil, dat niet altijd even duidelijk is. Met dit artikel in je achterzak hoef je geen seconde meer te twijfelen over wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen.

Lees meer →
hoe werkt een fietsplan
Fietsplan: alles wat werkgevers en werknemers moeten weten

‘Kan ik het fietsplan gebruiken om een nieuwe fiets te kopen?’. Het is een vraag die je jezelf als werknemer misschien al eens stelde. En die je als werkgever vast al vaker hoorde. Het korte antwoord is…

Lees meer →
RVU regeling om vervroegd met pensioen te gaan
Alles over de RVU-regeling

Wil je met pensioen, maar heb je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd? Een werknemer kan onder voorwaarden een zogenaamde RVU regeling afspreken. Een Regeling voor Vervroegde Uittreding. Wat houdt deze regeling in?

Lees meer →
Verzuimprotocol opstellen | wat moet in een verzuimprotocol
Verzuimprotocol: alles wat je als werkgever moet weten

Is een werknemer ziek? Dan moet je als werkgever en werknemer verplicht een aantal stappen doorlopen. Zelfs als de werknemer na een dag afwezigheid alweer aan het werk gaat.

Lees meer →
Loonbelastingverklaring oftewel model opgaaf gegevens voor de loonheffingen uitleg
Loonbelastingverklaring: wat is het en hoe vul je hem in?

Het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen oftewel de loonbelastingverklaring is om de werkgever de loonheffingskorting toe te laten passen

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.