Akkoord Belastingplan 2014

Stamrechtvrijstelling verdwijnt na juli 2014

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft zijn Belastingplan 2014 met hand en tand verdedigd. Zodoende is de Tweede kamer afgelopen week akkoord gegaan met het, op Prinsjesdag gepresenteerde, plan. Dit zal gevolgen hebben voor onder andere de stamrechtvrijstelling. Het laatste woord is nu aan de Eerste Kamer.

In ons blog ‘Begrotingsakkoord: vervroeging, verzwaring, verlichting’ heeft u de belangrijkste aanpassingen op het gebied van salarisadministratie en HR kunnen lezen. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met deze plannen. Op 16 december zal de Eerste Kamer de voorstellen behandelen en op 17 december overgaan tot stemming.

Stamrecht

Bij voortijdig ontslag van uw werknemer kunt u, ter vervanging van gederfd of te derven loon, een uitkering betalen in de vorm van een stamrecht. Onlangs heeft Weekers bekend gemaakt dat werknemers tot 31 december gebruik kunnen maken van de stamrechtvrijstelling; voorlopig uitstel van belasting betaling bij een ontslagvergoeding. Dit houdt in dat het ontslag uiterlijk eind 2013 is bevestigd en de werknemer het bedrijf voor 1 juli 2014 werkelijk verlaat. Wanneer een werknemer te maken krijgt met toezegging van voortijdig ontslag na 2013, dan vervalt de vrijstelling en moet de werknemer per januari 2014 direct belasting betalen wanneer hij een ontslagvergoeding ontvangt.

Voor bestaande stamrechten is er een overgangsregeling, mits het stamrecht voor 15 november 2013 is overgemaakt naar de rekening van de stamrecht-bv, de bank, de beleggingsinstelling of de verzekeraar. Voortijdig ontslagen werknemers met volledig uitgekeerde stamrechten in 2014, moeten door de overgangsregeling 80 procent belasting betalen.

Crisisheffing

Wanneer u als werkgever uw werknemer een excessieve vertrekvergoeding betaalt, dan bent u verplicht om 75 procent eindheffing over deze vergoeding te betalen. Voor meer informatie over de crisisheffing leest u het blog ‘Crisisheffing niet zonder slag of stoot’.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
uitleg en waar het sociale verzekeringsloon op de loonstrook staat
SV-loon: wat is het en hoe werkt het?

SV-loon, ook wel sociale verzekeringsloon genoemd, is het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van sociale verzekeringspremies te bepalen.

Lees meer →
uitleg handboek loonheffingen plus nieuwsbrief loonheffingen
Handboek loonheffingen: wat is het + update nieuwsbrief loonheffingen

Het Handboek Loonheffingen is een door de Belastingdienst opgesteld (online te vinden) document dat jaarlijks verschijnt. In het handboek is een stappenplan opgenomen. Daarin lees je

Lees meer →
HR analytics: wat is het en hoe zet je het succesvol in?

Veel HR-professionals die meer datagedreven willen zijn in hun werk stellen de vraag “wat is HR analytics?” In dit bericht leggen we uit wat HR-analyse is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Lees meer →
transitievergoeding rekentool
Zo bereken je de transitievergoeding

Met de transitievergoeding compenseert de werkgever de werknemer voor het ontslag. Maar hoe hoog is die vergoeding? Bereken de transitievergoeding direct met de handige rekentool van Salure.

Lees meer →
bovenwettelijke vakantiedagen/verlof uitleg
Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: wat is het verschil en waar heb je recht op?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: dat zijn de twee smaken die we in Nederland kennen. Tussen deze soorten verlof zit een belangrijk verschil, dat niet altijd even duidelijk is. Met dit artikel in je achterzak hoef je geen seconde meer te twijfelen over wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen.

Lees meer →
hoe werkt een fietsplan
Fietsplan: alles wat werkgevers en werknemers moeten weten

‘Kan ik het fietsplan gebruiken om een nieuwe fiets te kopen?’. Het is een vraag die je jezelf als werknemer misschien al eens stelde. En die je als werkgever vast al vaker hoorde. Het korte antwoord is…

Lees meer →
RVU regeling om vervroegd met pensioen te gaan
Alles over de RVU-regeling

Wil je met pensioen, maar heb je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd? Een werknemer kan onder voorwaarden een zogenaamde RVU regeling afspreken. Een Regeling voor Vervroegde Uittreding. Wat houdt deze regeling in?

Lees meer →
Verzuimprotocol opstellen | wat moet in een verzuimprotocol
Verzuimprotocol: alles wat je als werkgever moet weten

Is een werknemer ziek? Dan moet je als werkgever en werknemer verplicht een aantal stappen doorlopen. Zelfs als de werknemer na een dag afwezigheid alweer aan het werk gaat.

Lees meer →
Loonbelastingverklaring oftewel model opgaaf gegevens voor de loonheffingen uitleg
Loonbelastingverklaring: wat is het en hoe vul je hem in?

Het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen oftewel de loonbelastingverklaring is om de werkgever de loonheffingskorting toe te laten passen

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.