Akkoord Belastingplan 2014

Stamrechtvrijstelling verdwijnt na juli 2014

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft zijn Belastingplan 2014 met hand en tand verdedigd. Zodoende is de Tweede kamer afgelopen week akkoord gegaan met het, op Prinsjesdag gepresenteerde, plan. Dit zal gevolgen hebben voor onder andere de stamrechtvrijstelling. Het laatste woord is nu aan de Eerste Kamer.

In ons blog ‘Begrotingsakkoord: vervroeging, verzwaring, verlichting’ heeft u de belangrijkste aanpassingen op het gebied van salarisadministratie en HR kunnen lezen. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met deze plannen. Op 16 december zal de Eerste Kamer de voorstellen behandelen en op 17 december overgaan tot stemming.

Stamrecht

Bij voortijdig ontslag van uw werknemer kunt u, ter vervanging van gederfd of te derven loon, een uitkering betalen in de vorm van een stamrecht. Onlangs heeft Weekers bekend gemaakt dat werknemers tot 31 december gebruik kunnen maken van de stamrechtvrijstelling; voorlopig uitstel van belasting betaling bij een ontslagvergoeding. Dit houdt in dat het ontslag uiterlijk eind 2013 is bevestigd en de werknemer het bedrijf voor 1 juli 2014 werkelijk verlaat. Wanneer een werknemer te maken krijgt met toezegging van voortijdig ontslag na 2013, dan vervalt de vrijstelling en moet de werknemer per januari 2014 direct belasting betalen wanneer hij een ontslagvergoeding ontvangt.

Voor bestaande stamrechten is er een overgangsregeling, mits het stamrecht voor 15 november 2013 is overgemaakt naar de rekening van de stamrecht-bv, de bank, de beleggingsinstelling of de verzekeraar. Voortijdig ontslagen werknemers met volledig uitgekeerde stamrechten in 2014, moeten door de overgangsregeling 80 procent belasting betalen.

Crisisheffing

Wanneer u als werkgever uw werknemer een excessieve vertrekvergoeding betaalt, dan bent u verplicht om 75 procent eindheffing over deze vergoeding te betalen. Voor meer informatie over de crisisheffing leest u het blog ‘Crisisheffing niet zonder slag of stoot’.

Deel dit artikel:

Best bekeken

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Topartikelen:

Bekijk onze laatste artikelen:

Alles over de Loonstrook: begrippen en uitleg

Een loonstrook is een belangrijk deel van de salarisadministratie. Daarom is het belangrijk om te weten wat alle afkortingen en termen betekenen die daarop staan.

Wij leggen in dit blog alles uit over de loonstrook.

Lees meer →
minimumloon 2023 Nederland

Wat is het minimumloon in 2023

Er is weer een jaar voorbijgevlogen en dat betekent dus dat het minimumloon 2022 bijna oud nieuws is. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het minimumloon 2023. Daarover lees je in deze blog meer!

Lees meer →
salary split: werkzaam in meerdere landen

Salary split: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij of je werknemer in meerdere landen werkzaam? Dan kun je wellicht gebruik maken van de lage (progressieve) tarieven in verschillende landen: het tariefsopstapje. Dit voordeel door de salary split (ook wel split payroll genoemd) kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Lees meer →
Uitleg over CSRD richtlijn

De CSRD: zo ga je ermee om

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. De belangrijkste verplichting die hierin is opgenomen, is dat organisaties moeten rapporteren op de impact die hun bedrijfsactiviteiten hebben op het milieu en op sociaal gebied.

Lees meer →

Wet werken waar je wilt

Per 1 januari 2023 is de Wet werken waar je wilt ingegaan. Hiermee krijgen werknemers (iets) meer vrijheid in het kiezen van de werkplek. Maar wat mag er wel en wat mag er niet? In dit artikel leggen we je het uit.

Lees meer →
werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Sinds 2022 geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Lees meer →

AFAS Payroll & HRM: De highlights uit Profit

In dit artikel selecteren we de handigste nieuwe functionaliteiten uit AFAS, specifiek voor HR & Payroll-professionals.

Lees meer →
eindejaarsgroet

Fijne feestdagen!

2023 is in zicht! Onze collega’s blikken in deze video terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Lees meer →
Advies consultancy procesoptimalisatie

Zo handel je slim je AFAS-workflowtaken af

Sinds de nieuwste update van AFAS kun je workflowtaken conditioneel afhandelen via de geplande taken. Hiermee kun je workflows automatisch afhandelen of doorzetten naar iemand van de HR-afdeling of de leidinggevende.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.