AOW-leeftijd verhoging: Eerste Kamer stemt met wetten Lenteakkoord in

De Eerste Kamer heeft voor het zomerreces ingestemd met enkele fiscale maatregelen uit het Begrotingsakkoord 2013. Zo zal de leeftijd voor de Algemene Ouderdoms Wet (AOW) na meer dan een halve eeuw worden verhoogd. Een meerderheid van 39 van de 75 zetels heeft ingestemd met de plannen uit het Lenteakkoord.

Wetten ingestemd door de Eerste Kamer

1. Eerder hebben wij u al bericht over de verhoging van de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd zal van 65 in stappen worden verhoogd tot 66 jaar per 2019 en 67 in 2023.

2. Vanaf 1 oktober 2012 zal het BTW-tarief van 19 % naar 21 % worden verhoogd.

3. Voor werkgevers zal er eenmalig een pseudo-eindheffing gehouden worden over werknemers met lonen boven de  € 150.000 binnen het jaar 2012. In 2013 zal de een eenmalige extra eindheffing van 16 % worden gehouden.

4. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het schrappen van de mobiliteitsbonus voor werknemers boven de 55 jaar. De premiekorting voor werknemers boven de 62 jaar wordt ook afgeschaft.

Afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding

De afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt apart ingediend in een nieuw wetsvoorstel na het zomerreces. De Tweede Kamer en Eerste Kamer zullen het wetsvoorstel in het najaar behandelen.

Gevolgen voor AOW-ers

Het CBS heeft na het besluit van de Eerste Kamer uitgerekend wat de gevolgen zijn voor de pensioensgerechtigden. “In 2025 telt Nederland naar verwachting ruim 3,8 miljoen 65-plussers. Bij ongewijzigd beleid zou daarmee het aantal in Nederland woonachtige AOW-ers met 1,1 miljoen groeien ten opzichte van 1 januari 2012. De op 10 juli door de Eerste Kamer aangenomen wetswijziging vermindert de groei van deze groep met ruim een half miljoen.”

Bron CBS.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
uitleg en waar het sociale verzekeringsloon op de loonstrook staat
SV-loon: wat is het en hoe werkt het?

SV-loon, ook wel sociale verzekeringsloon genoemd, is het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van sociale verzekeringspremies te bepalen.

Lees meer →
uitleg handboek loonheffingen plus nieuwsbrief loonheffingen
Handboek loonheffingen: wat is het + update nieuwsbrief loonheffingen

Het Handboek Loonheffingen is een door de Belastingdienst opgesteld (online te vinden) document dat jaarlijks verschijnt. In het handboek is een stappenplan opgenomen. Daarin lees je

Lees meer →
HR analytics: wat is het en hoe zet je het succesvol in?

Veel HR-professionals die meer datagedreven willen zijn in hun werk stellen de vraag “wat is HR analytics?” In dit bericht leggen we uit wat HR-analyse is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Lees meer →
transitievergoeding rekentool
Zo bereken je de transitievergoeding

Met de transitievergoeding compenseert de werkgever de werknemer voor het ontslag. Maar hoe hoog is die vergoeding? Bereken de transitievergoeding direct met de handige rekentool van Salure.

Lees meer →
bovenwettelijke vakantiedagen/verlof uitleg
Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: wat is het verschil en waar heb je recht op?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: dat zijn de twee smaken die we in Nederland kennen. Tussen deze soorten verlof zit een belangrijk verschil, dat niet altijd even duidelijk is. Met dit artikel in je achterzak hoef je geen seconde meer te twijfelen over wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen.

Lees meer →
hoe werkt een fietsplan
Fietsplan: alles wat werkgevers en werknemers moeten weten

‘Kan ik het fietsplan gebruiken om een nieuwe fiets te kopen?’. Het is een vraag die je jezelf als werknemer misschien al eens stelde. En die je als werkgever vast al vaker hoorde. Het korte antwoord is…

Lees meer →
RVU regeling om vervroegd met pensioen te gaan
Alles over de RVU-regeling

Wil je met pensioen, maar heb je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd? Een werknemer kan onder voorwaarden een zogenaamde RVU regeling afspreken. Een Regeling voor Vervroegde Uittreding. Wat houdt deze regeling in?

Lees meer →
Verzuimprotocol opstellen | wat moet in een verzuimprotocol
Verzuimprotocol: alles wat je als werkgever moet weten

Is een werknemer ziek? Dan moet je als werkgever en werknemer verplicht een aantal stappen doorlopen. Zelfs als de werknemer na een dag afwezigheid alweer aan het werk gaat.

Lees meer →
Loonbelastingverklaring oftewel model opgaaf gegevens voor de loonheffingen uitleg
Loonbelastingverklaring: wat is het en hoe vul je hem in?

Het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen oftewel de loonbelastingverklaring is om de werkgever de loonheffingskorting toe te laten passen

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.