Terug naar het overzicht

AOW-partnertoeslag vervalt in 2015

In 2015 wordt de AOW-partnertoeslag gedeeltelijk afgeschaft. Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben in een brief aan staatssecretaris Kleinsma van Sociale Zaken gevraagd om behoud van de partnertoeslag.

 De toeslag voor een AOW-gerechtigde wordt verleend als de jongere partner zijn inkomen van boven de 1.324,26 euro ziet dalen. Maar vanaf januari 2015 vervalt het recht op deze partnertoeslag, tenzij het inkomen van de jongere partner al onder de aangegeven grens ligt.

Stimulans

De bonden richten zich specifiek op de groep AOW-gerechtigden die voor 1950 geboren zijn. Zij vrezen dat, wanneer de AOW-partnertoeslag vervalt, deze groep gestimuleerd wordt om minder te werken of eerder te stoppen met werken. Met als gevolg dat de toeslag veilig gesteld wordt, maar tegelijkertijd dat de overheid financiën misloopt. Daarnaast zou het plan om werknemers langer aan het werk te houden niet meer opgaan. Voor partners waarvan het inkomen onzeker is, bijvoorbeeld met een tijdelijke contract, blijkt immers dat de toeslag gunstiger is dan een baan. Dat terwijl de regeling mede is ingevoerd om de arbeidsparticipatie te stimuleren.

Afschaffing

Door de afschaffing van de partnertoeslag is het gezamenlijk inkomen van de AOW-gerechtigde en zijn partner maximaal 734,41 bruto per maand minder. Het totale bedrag is afhankelijk van de leeftijd van de partner. Wanneer hij of zij twee jaar later met pensioen gaat, is het totale verlies exclusief vakantiegeld 17.625,84. 



Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.