Begrotingsakkoord: vervroeging, verzwaring en verlichting

Begrotingsafspraken voor 2014

Opnieuw zijn er belangrijke aanpassingen voortgekomen uit het begrotingsakkoord dat vorige week is gesloten. Hierbij een overzicht van de belangrijkste gevolgen voor de salarisadministratie en voor u als werkgever of werknemer.

Vervroeging

  • De hervorming van het ontslagrecht zal een half jaar eerder worden doorgevoerd, dus per 1 juli 2015 in plaats van januari 2016.
  • Flexwerkers kunnen tevens een half jaar eerder rekenen op een sterkere arbeidspositie. Zij komen dan bijvoorbeeld in aanmerking voor een vast contract en kunnen bij baanverlies sneller over het transitiebudget beschikken. De maatregelen zullen per 1 juli 2014 doorgevoerd worden.
  • Mensen met een WW-uitkering zullen niet na een jaar, maar al na zes maanden voor het criterium passende arbeid in aanmerking komen. Dit houdt in dat mensen sneller onder hun niveau komen te werken, aangezien na het half jaar álle arbeid als passend wordt beschouwd. De maatregel zal vervroegd worden doorgevoerd, per januari 2015.
  • Als blijkt dat er in 2014 minder dan 5.000 banen voor arbeidsgehandicapten zijn gecreëerd door werkgevers, dan wordt de quotumregeling doorgezet.  Eind 2015, een jaar eerder dan gepland, zal het eerste meetmoment zijn om te toetsen of werkgevers voldoende banen voor arbeidsgehandicapten hebben gerealiseerd.

 

Verzwaring

  • Vanaf 1 januari 2015 wordt de werkbonus voor nieuwe gevallen afgeschaft. Het betreft werknemers van 61 tot 64 jaar. Werknemers die nog voor 2015 een werkbonus ontvangen, zullen dit recht blijven behouden. Per 2018 wordt de werkbonus helemaal afgeschaft.
  • Er komt een hogere belasting op zuinige auto’s, zoals te lezen in ons vorig blog ‘ elektrische auto: 4% bijtelling in 2014’.

 

Verlichting

  • De lasten op arbeid worden verlaagd. In vergelijking met de Miljoenennota zou deze begroting meer lastenverlichting bevatten.
  • Jeugdwerkloosheid wordt flink aangepakt, door een derde van het budget voor de sectorplannen in te zetten voor de bestrijding ervan. Daarnaast is het doel om op termijn 50.000 banen vrij te maken ten aanzien van de werkgelegenheid.
  • In 2015 wordt een derde van het budget voor de sectorplannen ingezet voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.
  • Er is een wetvoorstel in de maak om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om werknemers, na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, in dienst te nemen of te houden.

 

 

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
uitleg en waar het sociale verzekeringsloon op de loonstrook staat
SV-loon: wat is het en hoe werkt het?

SV-loon, ook wel sociale verzekeringsloon genoemd, is het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van sociale verzekeringspremies te bepalen.

Lees meer →
uitleg handboek loonheffingen plus nieuwsbrief loonheffingen
Handboek loonheffingen: wat is het + update nieuwsbrief loonheffingen

Het Handboek Loonheffingen is een door de Belastingdienst opgesteld (online te vinden) document dat jaarlijks verschijnt. In het handboek is een stappenplan opgenomen. Daarin lees je

Lees meer →
HR analytics: wat is het en hoe zet je het succesvol in?

Veel HR-professionals die meer datagedreven willen zijn in hun werk stellen de vraag “wat is HR analytics?” In dit bericht leggen we uit wat HR-analyse is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Lees meer →
transitievergoeding rekentool
Zo bereken je de transitievergoeding

Met de transitievergoeding compenseert de werkgever de werknemer voor het ontslag. Maar hoe hoog is die vergoeding? Bereken de transitievergoeding direct met de handige rekentool van Salure.

Lees meer →
bovenwettelijke vakantiedagen/verlof uitleg
Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: wat is het verschil en waar heb je recht op?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: dat zijn de twee smaken die we in Nederland kennen. Tussen deze soorten verlof zit een belangrijk verschil, dat niet altijd even duidelijk is. Met dit artikel in je achterzak hoef je geen seconde meer te twijfelen over wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen.

Lees meer →
hoe werkt een fietsplan
Fietsplan: alles wat werkgevers en werknemers moeten weten

‘Kan ik het fietsplan gebruiken om een nieuwe fiets te kopen?’. Het is een vraag die je jezelf als werknemer misschien al eens stelde. En die je als werkgever vast al vaker hoorde. Het korte antwoord is…

Lees meer →
RVU regeling om vervroegd met pensioen te gaan
Alles over de RVU-regeling

Wil je met pensioen, maar heb je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd? Een werknemer kan onder voorwaarden een zogenaamde RVU regeling afspreken. Een Regeling voor Vervroegde Uittreding. Wat houdt deze regeling in?

Lees meer →
Verzuimprotocol opstellen | wat moet in een verzuimprotocol
Verzuimprotocol: alles wat je als werkgever moet weten

Is een werknemer ziek? Dan moet je als werkgever en werknemer verplicht een aantal stappen doorlopen. Zelfs als de werknemer na een dag afwezigheid alweer aan het werk gaat.

Lees meer →
Loonbelastingverklaring oftewel model opgaaf gegevens voor de loonheffingen uitleg
Loonbelastingverklaring: wat is het en hoe vul je hem in?

Het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen oftewel de loonbelastingverklaring is om de werkgever de loonheffingskorting toe te laten passen

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.