Belasten reiskostenvergoeding: vooralsnog steun Tweede Kamer

Afgelopen week hebben CDA, GroenLinks, ChristenUnie, VVD en D66 nogmaals hun steun voor de reiskostenvergoeding uitgesproken. PvdA had een voorstel tot schrapping van de in 2013 ingaande wet ingediend, de participanten van het Lenteakkoord hebben echter tegengestemd.

De PvdA had een alternatief bedacht welke de 1.3 miljard euro tekort op een andere manier zou innen. Hoewel vier van de vijf partijen welke het Lenteakkoord hebben ondertekend ondertussen tegen het wetsvoorstel zijn, blijven ze echter tot de verkiezingen trouw aan het Lenteakkoord. Alleen D66 staat nog achter het huidige plan.

Afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding

Eerder kon u bij ons al lezen over de afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding. Het wetsvoorstel zal vanaf 2013 het woon-werkverkeer belasten voor forensen met eigen vervoer, openbaar vervoer en auto van de zaak. Vanaf 2014 zullen dienstreizen ook belast worden.

Het is minister de Jager (Financiën) niet gelukt om het plan voor het zomerreces uit te werken. Hierdoor worden de maatregelen pas op Prinsjesdag ingediend, als onderdeel van Belastingsplan 2013.

Prinsjesdag zal na de verkiezingen plaatsvinden. Het gevolg is dat het wetsvoorstel door de nieuwe Tweede Kamer zal worden behandeld.

Gevolgen voor files

Het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft onderzocht wat de gevolgen van de belasting zijn op de files. “Afschaffing van de belastingvrije woon-werkvergoeding voor alle vervoerbewijzen leidt op termijn tot minder en vooral kortere woon-werkverplaatsingen. Het specifieke effect op het woon-werkverkeer leidt vooral in de spitsuren tot minder openbaar vervoer-gebruik en autokilometers en daardoor ook tot een substantiële afname van de voertuigverliesuren.” Met voertuigverliesuren worden files bedoeld. Volgens het PBL zou alleen de kilometerheffing nog effectiever zijn.

Gevolgen vooral voor lage en middeninkomens

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft aangegeven dat het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding  vooral op lagere- en middeninkomens effect zal hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren tussen de 25 en 35 jaar de grootste woon-werkafstand afleggen. Flexwerkers leggen gemiddeld meer kilometers af naar het werk dan werknemers met een vast contract. De jongeren en flexwerkers gaan dus het meest van de gevolgen merken.

Het Centraal planbureau en het planbureau Leefomgeving zullen op 27 augustus de doorberekening van de verkiezingsprogramma’s presenteren.

 

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community