Terug naar het overzicht

Elektrische auto: 4% bijtelling in 2014

Wanneer uw medewerkers binnenkort een elektrische auto van de zaak willen rijden, dan betalen zij 4% bijtelling in plaats van 7%. Staatssecretaris Weekers wil zodoende onderscheid maken tussen hybride auto’s en elektrische auto’s. 

Elektrische of hybride auto

Op dit moment geldt voor volledig elektrische auto’s, die slechts op batterijen rijden, geen bijtelling. Vanaf 2014 zal de 100% elektrische autorijder 4% bijtelling gaan betalen. Rijders in een hybride auto van de zaak, die zowel elektrisch als op fossiele brandstof rijdt, zullen 7% bijtelling gaan betalen. Weekers wil zo een onderscheid maken tussen elektrische en hybride auto’s. De regeling is alleen van toepassing op ondernemers en werknemers die per januari 2014 een nieuwe auto aanschaffen. Wordt de auto, met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer, nog voor 2014 aangeschaft, dan geldt er een bijtelling van 0% gedurende vijf jaar. Daarna zal de bijtelling opnieuw vastgesteld moeten worden.

Stimulans

Weekers hoopt op deze manier het gebruik van zuinige, milieuvriendelijke auto’s te stimuleren. Andere stimuleringsmaatregelingen zouden het afschaffen van de kleinschaligheidsaftrek (KIA) voor personenauto’s zijn en het opstellen van de Milieulijst 2014. Het is natuurlijk aan te raden om een nulemissieauto nog voor 2014 in gebruik te nemen, zodat u tot 2019 geen bijtelling hoeft te betalen. De salarisadministratie moet alert zijn op de veranderingen in bijtellingpercentages.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.