Terug naar het overzicht

Flinke toename werkloosheid in onderwijs

Vanaf oktober zal het rijk meebetalen aan banenplannen per sector, zodat de stijgende werkloosheid een halt wordt toegeroepen. Met name jongeren komen steeds meer in de problemen met het vinden van een baan. Volgens onderzoek is 25% van de jongeren onder de 27 werkloos in Nederland. Vooral in het onderwijs heerst te veel vraag naar banen en is er te weinig baanaanbod. Duizenden jonge docenten komen op die manier in de WW terecht.

Uit cijfers van het UWV blijkt dat er in juli door 3.312 werknemers uit het onderwijs een WW-uitkering is aangevraagd. Dit komt neer op een toename van 30 procent in vergelijking met juli 2012. Van de werkloze onderwijzers is tweederde jonger dan 30 jaar.

Moeizame doorstroom

Opmerkelijk is dat juist het onderwijs onder werkloosheid lijdt, aangezien het de meest vergrijzende sector is. Een kwart van de werknemers in het onderwijs is 55-plus, maar daar moet tegenover worden gezet dat de pensioengerechtigde leeftijd naar boven is gesteld. Hierdoor zullen ouderen langer doorwerken en de doorstroom voor jongere werknemers zal stagneren.

Oorzaken

Andere oorzaken die worden aangewezen als boosdoener voor de onderwijswerkgelegenheid, zijn dalingen van leerlingaantallen en stille bezuinigingen. Daarnaast worden er geen vaste contracten aan docenten gegeven, slechts tijdelijke contracten die ophouden wanneer de zomervakantie begint. Een risico, want een groot deel van deze werknemers zal naar verloop van tijd een baan zoeken in een andere sector waar ze wel op een vast contract kunnen rekenen.

Hoge werkloosheid biedt kans

Veel onderwijsinstellingen huren payrollmedewerkers in ten behoeve van vervangingen. Deze vaak dure payrollconstructies, die voor bedrijven vooral juridische onafhankelijkheid opleveren, zijn vanaf heden niet meer noodzakelijk. Er staan namelijk duizenden jonge onderwijzers te springen om een flexibel contract. Zij zullen goedkoper zijn dan de payrollmedewerker, aangezien er geen (dure) schakel tussen de werkgever en werknemer staat. Het payrollbedrijf vraagt extra geld wanneer er een vervanger wordt opgeroepen. Een pool van vervangers kan op die manier erg prijzig uitvallen. Tijd dus om een omslag te maken, zodat werkzoekenden gauw aan de slag kunnen en er toch bezuinigd kan worden in het onderwijs, zonder af te doen aan de kwaliteit!

 Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.