Terug naar het overzicht

Geen vierde contract meer onder de 27 jaar

Minister Kamp verlengt de crisismaatregel ‘Extra tijdelijke contracten voor jongeren’ niet. De maatregel eindigt op 1 januari 2012. De maatregel maakte het mogelijk dat voor jongeren tot 27 jaar na vier jaar (in plaats van drie jaar) of na vier tijdelijke contracten (in plaats van drie) een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstond.

De normale regels – die op dit moment dus alleen voor werknemers vanaf 27 jaar gelden – zijn dat werknemers maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar kunnen krijgen of drie jaar op basis van een tijdelijk contract kunnen werken. Daarna hebben ze recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Vierde contract

De mogelijkheid om jongeren een vierde tijdelijk contract aan te kunnen bieden, moest deze groep werknemers gedurende de economische crisis beter beschermen tegen werkloosheid. Uit de evaluatie van de regeling onder 19.000 jongeren die een vierde tijdelijk contract hebben gekregen, blijkt dat de maatregel 10.000 van hen aan het werk heeft gehouden. Zonder deze optie hadden zij hun baan verloren. De andere kant van de medaille is echter dat aan 9.000 jongeren anders een vast contract was aangeboden, terwijl zij nu een vierde tijdelijk contract kregen.

Overgangsregeling

De maatregel vervalt 1 januari 2012. Er is wel een overgangsregeling voor jongeren die vóór die dag van een vierde tijdelijk contract hebben of in hun vierde jaar zitten. Op het moment dat de regeling eindigt, houden zij hun vierde tijdelijke overeenkomst. Werkgevers moeten dan een overeenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden als hun vijfde contract of vijfde jaar ingaat. Het is wel een voorwaarde dat gedurende het vierde contract of het vierde jaar de werknemer jonger dan 27 jaar is. Een jonge werknemer die tijdens zijn vierde tijdelijke contract 27 jaar wordt, is onherroepelijk in vaste dienst bij de werkgever.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.