Terug naar het overzicht

Heffingsrente daalt in eerste kwartaal 2012

De heffingsrente voor het eerste kwartaal van 2012 is bekend gemaakt. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 zal de rente licht dalen 3% naar 2,85%. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft deze cijfers recent gepubliceerd.

Elk kwartaal stelt de staatsecretaris opnieuw de hoogte van de heffingsrente vast. Heffingsrente is een vergoeding voor de gemiste rente. Wanneer de Belastingdienst geld van u tegoed heeft, dan moet u daar rente over betalen. Als u nog geld krijgt van de Belastingdienst, betalen zij daar rente over.

Berekening heffingsrente

De hoogte van de heffingsrente berekent het ministerie door gebruik te maken van een vaste formule. Eerst neemt het ministerie het laagste van de volgende twee percentages: de basisrente van de Europese Centrale Bank (ECB) en het gemiddelde rendement van de laatste drie staatsleningen vermindert met 0,5%. Op het moment is het gemiddelde rendement op staatsleningen het laagst, die bedroeg op 1 november 1,35%. Om tot het percentage voor de heffingsrente en de invorderingsrente te komen, komt hier een vaste opslag van 1,5% bij. Dat maakt in dit geval dus een heffingsrente van 2,85% voor het eerste kwartaal van 2012.

Heffingsrente zal belastingrente worden

De heffingsrente zal binnenkort omgedoopt worden tot belastingrente. Het verschil met de oude regel is dat de Belastingdienst de rente niet meer op de oude manier zal berekenen en dat de rente aansluit bij de wettelijke rente voor niet-handelstransacties voor consumenten.

Het tijdvak waarover de rente wordt berekend vangt straks aan op 1 juli na de afloop van het belastingjaar. Nu wordt nog standaard heffingsrente gerekend vanaf 1 januari na afloop van het belastingjaar. De nieuwe renteregeling gaat gelden voor aanslagen inkomstenbelasting 2012 en aanslagen vennootschapsbelasting voor boekjaren die aanvangen op 1 januari 2012 of later.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.