Terug naar het overzicht

Juli: maand van de nieuwe wet- en regelgeving

De afgelopen maanden hebben wij u op de hoogte gebracht van aankomende nieuwe of aangepaste wet- en regelgevingen. Per 1 juli gaan de meesten officieel in gebruik. Hierbij een helder overzicht voor u als ondernemer of als salarisadministrateur.

Minimumloon

Het wettelijk minimumloon stijgt per 1 juli met 2,15 procent ten opzichte van het bruto minimumloon in 2012. Bij een volledig dienstverband voor een werknemer van 23 jaar en ouder, zal een wettelijk bruto minimumloon van € 1477,80  bruto per maand gelden. Als gevolg van deze minimumloonstijging zullen tevens  alle uitkeringsbedragen worden aangepast. Hieronder vallen de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, Wwb, IOAW en IOAZ.

Taaleis

Wanneer u als werkgever een buitenlandse werknemer werft die een risicovol beroep moet uitoefenen, dan is er taalkennis vereist. Per 1 juli is deze aanpassing doorgevoerd ter voorkoming van ongevallen en waarborging van de veiligheid. De Nederlandse taal moet voldoende beheerst worden, ook door buitenlandse werknemers die tijdelijk risicovolle klussen klaren. Denk hierbij aan asbestverwijderaars of monteurs.

Faillissement

Mocht u onverhoopt in een faillissement terechtkomen, dan is er sinds 1 juli sprake van Wet collectieve afhandeling massaschade (WCAM). Deze wet zorgt ervoor dat de afwikkeling van een massaschade verbindend verklaard wordt voor de hele groep schuldeisers, en dus niet meer individueel. Dit bespaart veel tijd en geld. Daarnaast voorkomt het de vervelende situatie waarin schuldeisers maandenland op hun geld moeten wachten.

Bedrijfsinvesteringen

De grote daling van bedrijfsinvesteringen heeft het kabinet tot maatregelen aangezet. Per 1 juli tot en met het eind van 2013 kunnen ondernemers eenmalig tot maximaal de helft van de nieuwe bedrijfsinvesteringen afschrijven en van de belasting aftrekken. De bedoeling is om hiermee extra investeringsruimte van 400 miljoen euro te creëren. Zowel bedrijven die vennootschapsbelasting als bedrijven die inkomstenbelasting betalen, kunnen er gebruik van maken.Volg ons en deel dit bericht

Volg ons en deel dit bericht