Klaar voor flexibel werken 2014

Veel werknemers zien het flexibele werken graag zo snel mogelijk ingaan. Door een initiatiefwet van Eddy van Hijum (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) komt deze wens wellicht uit. Zij pleiten voor de mogelijkheid van een flexibele werkweek, om werk en zorg makkelijker te kunnen combineren.

Er wordt steeds vaker een maatschappelijk oproep gedaan aan mensen om extra tijd te stoppen in de verzorging van hun ouders (mantelzorg) of hun kinderen. Door de vaste uren in de werkweek komen deze werknemers vaak in de knel. Om minder uren of flexibelere uren te werken, moet nu nog een verzoek worden ingediend.

Werkweek gelijk aan schoolrooster

Het initiatief van Van Hijum en Voortman zou het vanaf 2014 makkelijker maken om de werkweek aan schooltijden aan te passen of eens een dag thuis te werken. Het geeft werknemers de vrijheid om flexibel werken aan te vragen. Nu heerst er onder werknemers het gevoel dat bedrijven en werkgevers niet openstaan voor de nieuwe manier van werken.

Voordelen werknemer én werkgever

Het indelen van de eigen werktijd heeft volgens Voortman voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. Zij benadrukt de vooruitgang van participatie in de maatschappij en het bedrijfsleven. Zo verwachten Voortman en Van Hijum dat meer vrouwen aan het werk zullen gaan en mannen juist wat vaker maatschappelijke taken op zich zullen nemen, omdat zij hiervoor de ruimte krijgen. Het lijkt erop dat geprobeerd wordt het taboe van de parttime werkende man te doorbreken. Balans is in elk geval het sleutelwoord; balans tussen werk en zorg. De balans zou nu ver te zoeken zijn door onder andere vaste, inflexibele werktijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits. De initiatiefwet lijkt zelfs op het laatste punt een antwoord te hebben, want door werknemers flexibel te laten werken zullen files in de spits afnemen, aldus Voortman.

Al in 2014 flexibel?

Of er aan het initiatief werkelijk gehoor wordt gegeven door de Tweede Kamer, is nog de vraag. Na het zomerreces zou dit onderwerp een van de prioriteiten zijn, zodat het inderdaad vanaf 2014 kan worden ingevoerd. Desondanks is het voor iedereen afwachten, ook voor salarisadministrateurs. Wanneer er meer flexibele krachten bij bedrijven worden ingezet, zullen er cao’s veranderen. Voor de salarisadministratie is het van belang deze ontwikkelingen bij te houden. Zeker is dat de politiek zich steeds meer richt op flexibel werken en hier vroeg of laat zijn pijlen op zal richten.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community