Terug naar het overzicht

Loondoorbetaling zieke 65-plusser beperkt

Een wetsvoorstel dat de regels rond loondoorbetaling voor zieke pensioengerechtigde werknemers vereenvoudigt, wordt begin volgend jaar ingediend.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde dit vorige week in de Tweede Kamer. Kamp hoopt hiermee de risico’s voor werkgevers te verminderen en daardoor de arbeidsparticipatie van ouderen te vergroten.

In het wetsvoorstel, waarin de loondoorbetaling bij ziekte voor doorwerkende pensioengerechtigden wordt beperkt tot zes weken, wordt verder de ontslagtermijn voor ouderen verkort tot een maand. Dat is nu nog – afhankelijk van afspraken in de cao en de lengte van de arbeidsrelatie – één tot vier maanden.

Minister Kamp wil het daarmee voor werkgevers aantrekkelijker maken om ouderen in dienst te houden. Veel ondernemers doen dat nu niet wegens de risico’s die daaraan verbonden zijn. Zo is de kans op uitval door ziekte groter bij oudere werknemers dan bij jongere collega’s.

‘Als we deze veranderingen niet doorvoeren, zullen werkgevers in de regel gebruik blijven maken van hun recht om de arbeidsovereenkomst te laten vallen’, aldus Kamp.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.