eigenrisicodragerschap ZW en WGA

Met AFAS bent u klaar voor de WAB

De WAB vervangt per 1 januari 2020 de huidige Wet werk en zekerheid (WWZ). In dit artikel komen we terug op de belangrijkste gevolgen van deze nieuwe wet voor werkgever, medewerker en HR-professional. Nu de WAB in beton lijkt gegoten, voert AFAS ook de nodige wijzigingen door. Bent u klaar voor de WAB? Salure helpt u alvast op weg met dit nieuwsbericht.

Even terug… waarom ook alweer de WAB?

Het hoofddoel van de WAB is het verbeteren van de ‘balans’ tussen vaste, tijdelijke en flexibele arbeidsovereenkomsten. De nieuwe wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om medewerkers een vast contract aan te bieden. Dit biedt medewerkers meer zekerheid op de arbeidsmarkt en werkgevers iets meer flexibiliteit.

Weet u nog wat de WAB precies voor u betekent?

WAB + AFAS = Profit 12

AFAS lanceert naar verwachting in november 2019 Profit 12. In deze nieuwe versie is al sterk rekening gehouden met de invloed van de WAB. Enkele functionaliteiten zijn op een nieuwe manier ingericht of er zijn nieuwigheidjes toegevoegd om ook uw organisatie helemaal WAB-proof te maken. Onderstaande veranderingen staan op stapel in AFAS:

Uitbreiding tabel reden arbeidsovereenkomst

De tabel reden einde arbeidsovereenkomst wordt uitgebreid op grond van de nieuwe cumulatiegrond voor ontslag. Reden hiervoor is de koppeling met de loonaangifte/UPA.

Transitievergoeding berekenen in InSite

Vanaf versie 12 kan AFAS transitievergoedingen berekenen in InSite. U kunt de uit te betalen transitievergoeding raadplegen en vervolgens goedkeuren via de workflow. Een maand na de uitdiensttreding van de medewerker genereert AFAS desgewenst een nabetalingscontract. Uiteraard helpt Salure u graag bij het inrichten van de rekentool.

Oproepcontracten in Profit 12

Vanaf Profit 12 moet in het tabblad ‘Rooster’ aangevinkt worden of er sprake is van een oproepcontract/min-max.

Nieuw veld schriftelijke arbeidsovereenkomst

Vanaf Profit 12 wordt in het tabblad contract een veld toegevoegd waarin moet worden aangevinkt of er al dan niet een schriftelijke arbeidsovereenkomst aanwezig is. AFAS zal dit veld standaard op ‘ja’ uitleveren, aangezien verreweg de meeste arbeidsovereenkomsten schriftelijk overeen worden gekomen.

Nieuwe standaard loonstroken in AFAS

In verband met de nieuwe eisen met betrekking tot loonstroken, past AFAS de standaard loonstrook in het systeem aan. Vanaf 1 januari 2020 moeten deze vier velden verplicht op de strook worden toegevoegd:

    • De contractvorm (tijdelijk of vast);
    • Of er wel of geen sprake is van een oproepcontract;
    • Of er een schriftelijke arbeidsovereenkomst aanwezig is;
    • Het overeengekomen aantal uren per week.

 

Werkt u met zelfgemaakte loonstroken? Dan moet u zelf zorgen dat de noodzakelijke gegevens vanaf 1 januari 2020 op de loonstrook staan. Wilt u uw loonstroken tijdig laten aanpassen? De experts van Salure helpen u hier graag bij.

Vraag het de expert

Salure heeft specialisten in dienst die u helpen bij het implementeren en uitvoeren van deze regels. Komt u ergens niet uit of is er iets onduidelijk? Vraag een expert van Salure om hulp. Wij zorgen dat u netjes aan alle nieuwe regels voldoet en niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Bel Salure op 0182 – 543 643 of mail naar info@salure.nl.

Meld je aan voor extra ondersteuning

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community