Terug naar het overzicht

Nieuwe regeling: de 60 dagenregeling

Als u tijdelijk werknemers inleent uit het buitenland, hoeft u over hun beloning niet altijd loonbelasting in te houden. Dit is het geval als deze werknemers over een periode van 12 maanden niet meer dan 60 dagen werken voor uw onderneming. Deze nieuwe praktische regeling van staatssecretaris De Jager van Financiën geldt alleen voor werknemers die u inleent binnen uw eigen concern en verdragssituaties.

Soms heeft uw onderneming kennis nodig die niet in Nederland voorhanden is. Vaak is het dan nodig om hiervoor tijdelijk werknemers uit het buitenland aan te trekken. Dit is zeker reëel als uw onderneming internationaal opereert. Tot nu toe moest u aan de hand van de 183-dagenregeling bepalen welk land heffingsbevoegd was voor de loonbelasting. Tenminste, als de werknemer tenminste afkomstig was uit een land waarmee Nederland een belastingverdrag had.

De 60-dagenregeling toepassen

Het nieuwe wetsbesluit zorgt ervoor dat u bij het aantrekken van tijdelijke buitenlandse krachten binnen uw concern de zogenaamde 60-dagenregeling mag toepassen. Deze houdt in dat de Nederlandse fiscus heffingsbevoegd is op het moment dat de werknemer over een periode van 12 maanden meer dan 60 werkdagen heeft gemaakt. In dat geval bent u dus inhoudingsplichtig. Werkt hij minder, dan mag de buitenlandse fiscus heffen.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.