Terug naar het overzicht

Onrust over ontslagregeling

Bedrijven en de Tweede Kamer zijn ongerust over de gevolgen van de nieuwe ontslagregeling die per 1 juli in gaat. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat een oplossing zoeken voor de onbedoelde effecten van de nieuwe regeling.

Zoals eerder besproken in de blog ´Voorkom hoge transitievergoedingen´ moeten bedrijven hun seizoenswerkers eerder een transitievergoeding betalen. De angst heerst dat hierdoor de tijdelijke arbeidskrachten geen kans maken op een vast contract en direct na het tijdelijk dienstverband ontslagen worden.

Onderbreking
Vooral de aangepaste onderbrekingsperiode tussen twee contracten en de terugwerkende kracht die van toepassing is, stuit op veel kritiek. Nu houden werknemers een periode van drie maanden aan tussen twee contracten. Daardoor is er geen sprake van een vast dienstverband en hoeft er dus ook geen transitievergoeding betaald te worden. Maar bij de inwerking trekking van de nieuwe ontslagregeling geldt dat er minsten ene onderbreking van zes maanden nodig is.

Minister Asscher heeft woensdag tijdens het debat laten weten een oplossing te zoeken voor de onbedoelde effecten van de nieuwe ontslagregeling. Hij overlegt daarover met vakbonden en werkgevers. Over twee weken informeert hij de Tweede Kamer over zijn nieuwe plannen.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.