Terug naar het overzicht

Opheldering Quotumwet

Mogelijkheid om feedback te geven

Tot 8 februari 2014 kunt u een reactie geven op de concepttekst van minister Klijnsma over de Quotumwet. Door te reageren op de internetconsultatie, kunt u helpen de wet zowel in kwaliteit als uitvoerbaarheid te verbeteren. De Quotumwet wordt doorgevoerd wanneer werkgevers de komende jaren te weinig banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

Eerder informeerden wij u al over het uitstel van de Quotumregeling. Inmiddels is meer bekend naar aanleiding van de concepttekst van Klijnsma. De salarisadministratie moet op de hoogte blijven van dergelijke aanpassingen.

Variabel percentage
De meest opvallende aanpassing is dat het eerder vastgestelde quotum van 5% vervalt. In plaats daarvan wordt  het percentage voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten variabel. Vanaf 2015, waarin tevens het eerste meetmoment plaatsvindt, zullen banen uitgedrukt worden in verloonde arbeidsuren. Een jaarlijks berekend percentage van het totaal aantal verloonde arbeidsuren door arbeidsgehandicapten, moet worden ingevuld om het quotum te kunnen bepalen.

Boete
Als blijkt dat een werkgever met minimaal 25 werknemers in dienst niet aan het quotum voldoet, dan krijgt hij een boete opgelegd. Deze heffing is 5000 euro per niet ingevulde arbeidsplaats en komt als nominale opslag bovenop de basispremie voor het Arbeidsongeschiktheidsfond (Aof). Deze nominale opslag wordt per werkgever bepaald en is afhankelijk van het aantal plekken dat de onderneming heeft gecreëerd voor arbeidsgehandicapten.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.