Terug naar het overzicht

Payroller krijgt vaste voet aan de grond

Steeds meer mensen staan op de loonlijst bij een payrollbedrijf in plaats van in dienst bij het bedrijf waar ze werken. Daarmee geven bedrijven de administratieve rompslomp en de financiële risico’s van het werkgeverschap uit handen. Ze werven wel zelf de mensen.

Nu werken er al zo’n 145.000 mensen via een payrollbedrijf. Jeu Claes, voorzitter van de Vereniging van Payrollbedrijven (VPO), verwacht dat er volgend jaar 180.000 mensen via een payrollbedrijf werken.

De vakbonden vinden dat payrollen de rechtspositie, de arbeidsvoorwaarden en de pensioenrechten van werknemers aantast. Claes verwerpt deze kritiek. De bonden hebben volgens hem niet zozeer moeite met payroll, als wel met flexwerk. ,Maar de ontwikkeling naar meer flexibele krachten is echt niet tegen te houden.’

Werknemers zijn bij een payrollbedrijf volgens Claes niet slechter af dan vaste krachten. Ze krijgen betaald volgens de cao van het bedrijf waar ze voor werken en kunnen pensioen opbouwen bij het pensioenfonds van dat bedrijf, of dat van de payrollsector. Inmiddels is bijna één op de drie payrollers in vaste dienst van een payrollbedrijf.

Claes erkent dat de ‘flexibele schil’ er bij reorganisaties er als eerste uitgaat. ,Dat begint bij uitzendkrachten, dan zelfstandigen zonder personeel en daarna misschien de payroller.’ Zo werkt dat nu eenmaal, vindt hij.

‘Het is ook in het belang van de payrollorganisatie dan ander werk te zoeken, want anders lopen zij inkomsten mis.’ Zelf hebben payrollbedrijven geen banen, maar een deel heeft banden met uitzendbureaus .

De bonden vinden dat door payroll al het risico bij de werknemer komt te liggen. Zij zegden onlangs de cao die zij met de VPO hadden afgesloten op, omdat zij het verschijnsel payroll niet langer wilden legitimeren.  Een blunder volgens Claes. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat er nu een keurmerk komt. ‘Wij moesten wel iets doen.’

VPO-leden, die samen goed zijn voor 70 procent van de omzet in de sector, moeten straks het keurmerk hebben, dat donderdag op het VPO-congres in Maarssen wordt gepresenteerd. Goed werkgeverschap en financiële betrouwbaarheid zijn daarin belangrijke pijlers.

Payroll is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. ‘Het verschijnsel is in Nederland ontstaan bij de overheid. Halverwege de jaren ’80 al werd door de gemeente Rotterdam een stichting in de arm genomen die alle welzijnswerkers uitbetaalde’, vertelt Claes. Vandaag de dag is de overheid, samen met de horeca, nog steeds de grootste opdrachtgever van de payrollbedrijven.Volg ons en deel dit bericht

Volg ons en deel dit bericht

NPS score Salure

Salure behaalt NPS van 27

Onze klanten hebben ons beoordeeld! We zijn erg blij met een Net Promoter Score van 27. Lees verder en ontdek wat onze klanten over ons zeggen.