Pensioenpremie in veel sectoren omhoog

De pensioenpremies gaan dit jaar in veel sectoren met één of twee procentpunt omhoog. Dit is een tegenvaller voor de werkgevers die al jaren klagen over de stijgende pensioenkosten en hoopten op een stabilisatie. De premies zijn het afgelopen decennium al verdubbeld naar circa 25 miljard euro.

Dit blijkt uit een inventarisatie door de Volkskrant van de pensioenpremies voor 2012. Bij de vleesverwerkende industrie zijn de premies het sterkst gestegen. In de sector gemaksvoeding sprong de premie bijvoorbeeld met ruim 5 procentpunten naar 24,2 procent. Ook in de metaal, de horeca en bij kappers- en schildersbedrijven stijgen de kosten voor de pensioenen.

Loonkosten

De gestegen pensioenpremies, die voor het grootste deel door de werkgevers worden opgebracht, drijven de loonkosten verder op, vrezen de werkgevers. ‘Hoewel veel is gesproken over de noodzaak de premies te stabiliseren, zullen de loonkosten in veel sectoren stijgen’, zegt Leon Mooijman van werkgeversorganisatie AWVN. Een modale werknemer gaat er maandelijks netto een paar euro op achteruit bij een premiestijging van 1 procentpunt.

De werkgevers hadden gehoopt dat de premies zouden worden vastgezet op het niveau van afgelopen jaar. Dit was een van de belangrijke winstpunten van de werkgevers in het pensioenakkoord dat in juni vorig jaar met de vakbonden en de regering is gesloten. Omdat het akkoord nog niet is ingevoerd, kunnen de werkgevers de verhoging niet blokkeren.

De premiestijging is voornamelijk het gevolg van de gedaalde rente. De zogeheten kostendekkende premie die fondsen moeten rekenen van De Nederlandsche Bank (DNB) stijgt hierdoor.

Cao-onderhandelingen

‘Werkgevers zullen zeggen dat de ruimte voor loonsverhogingen miniem is omdat de loonkosten al zijn gestegen’, aldus Mooijman. Zo wil het pensioenfonds voor de schoen- en leerindustrie een verhoging, maar hebben bonden en werkgevers hierover nog geen overeenstemming bereikt. Ook in de wegtransportsector maken cao-partijen ruzie over de impact van de duurdere pensioenregeling. Daar willen de werkgevers de pensioenpremie alleen verhogen als ook wordt afgesproken dat dit de laatste verhoging is.

De werkgevers willen ook op een andere manier de pensioenkosten in toom houden. In een instructie voor de komende cao-onderhandelingen staat dat inzet zal zijn dat loonstijgingen niet meer automatisch meetellen voor de pensioenopbouw. Hierdoor bouwen werknemers op den duur minder pensioen op in relatie tot hun werkelijke salaris.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community