Terug naar het overzicht

Per 1 mei is de VAR geschiedenis

Het zat er al enige tijd aan te komen en na een periode van uitstel, is het nu officieel: per 1 mei verdwijnt de Verklaring Arbeidsrelatie voor zzp-ers. Met het voorstel van staatssecretaris Eric Wiebes heeft de Eerste Kamer dinsdag ingestemd. In plaats van de VAR komt een ´modelovereenkomst´.

De VAR is eerder in het leven geroepen om bewijs te leveren aan een opdrachtgever dat deze daadwerkelijk een zelfstandige inhuurt. Daardoor hoeft de opdrachtgever geen loonheffing of premies te betalen. In de praktijk blijkt de zelfstandigheid lang niet altijd op zijn plaats; er is regelmatig sprake van verkapt dienstverband, ook wel schijnzelfstandigheid genoemd. Hiermee worden de premies ontlopen. Als de Belastingdienst daar achter komt ligt alle verantwoordelijkheid bij de zzp-er.

Medeplichtig
Met de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) wordt ook de opdrachtgever medeplichtig, mocht er sprake zijn van verkapt dienstverband. In een ´Modelovereenkomst´, die de VAR-verklaring vervangt, wordt de arbeidsrelatie tussen de zzp-er en opdrachtgever vastgelegd. Een werkgever die zich niet aan de afspraken houdt, kan rekenen op een naheffing waarbij hij/zij alsnog werknemerspremies moet betalen.

Ondanks dat de Tweede Kamer eerder al instemde met de nieuwe wet, kreeg het voorstel van Wiebes niet direct doorgang in de Eerste Kamer. Kritische geluiden zijn nog steeds aanwezig: vanuit de politiek werd gehoopt op een bredere wetgeving om zo de grote verschillen tussen werknemers in dienstverband en zzp-ers te minimaliseren.

Informatie
Stichting Zzp Nederland klaagt over de summiere informatievoorziening voor zelfstandig ondernemers en zegt er daardoor onzekerheid en onrust ontstaat. Ook uitzendbureaus zijn niet blij met de nieuwe wet, aangezien zij daarmee een veel groter risico lopen op naheffingen.

Vanaf 1 mei 2016 gaat de overgangsperiode van een jaar in. Op de website van de Belastingdienst zijn inmiddels voor verschillende beroepsgroepen modelovereenkomsten beschikbaar.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.