Financiële problemen van personeel treft werkgever

Bedrijven raken steeds vaker betrokken bij financiële problemen van werknemers en dit heeft verregaande consequenties voor de ondernemingen zelf. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) in samenwerking met Divosa (koepelorganisatie van directeuren van sociale diensten in Nederland) heeft uitgevoerd. Aan het onderzoek werkten 547 Personeel & Organisatieprofessionals en 80 professionals uit de Sociale Werkvoorziening (SW) mee.

Personeel komt in de problemen door: veranderingen in de relationele sfeer (67%), leven op te grote voet (60%), slordigheid in de administratie (55%) en gebrek aan vaardigheden. Het blijkt dat vier op de vijf bedrijven (79%) te maken heeft met personeel in geldnood.

Op verschillende manieren kan de slechte financiële situatie van werknemers bedrijven benadelen. Allereerst kost het verwerken van loonbeslag veel tijd voor werkgevers. Hoewel 50% van de bedrijven een loonbeslag binnen een uur kan afhandelen, is een kwart van de bedrijven daar 1 tot 3 uur aan kwijt en nog eens 25% is daar zelfs meer dan drie uur mee bezig.

Een loonbeslag heeft gevolgen voor de salarisadministratie, omdat een werkgever verplicht is om hieraan mee te werken. De deurwaarder zet de procedure in gang; daarna moet de werkgever een verklaring invullen. Vervolgens ontvangt de werkgever een loonvordering. Vanaf de eerstvolgende loonbetaling begint de inhouding en mag er nog maar een deel van het nettoloon worden uitbetaald. Dit deel is de beslagvrije voet, die 90% bedraagt van de bijstandnorm van de Wet Werk en Bijstand. Het exacte bedrag wordt vastgesteld door de deurwaarder. Het loonbeslag moet schriftelijk worden opgeheven door de deurwaarder, voordat het volledige nettoloon weer mag worden uitgekeerd.

Een tweede manier waarop financiële problemen van werknemers invloed uitoefenen op bedrijven, is door een toename in het ziekteverzuim en een afname van de productiviteit: de helft van de werkgevers schat dat het verzuim 9 dagen of meer bedraagt en dat de productiviteit met 20% of meer afneemt. Veel werknemers in geldproblemen hebben te maken met concentratieproblemen, hoofdpijn en stress.

Daarnaast krijgen werkgevers steeds vaker het verzoek om een voorschot op het loon uit te keren. In sommige gevallen plegen werknemers zelfs diefstal of fraude.

30% van de werkgevers besluit op grond van de negatieve gevolgen om tijdelijke contracten van werknemers niet te verlengen. Het Nibud adviseert werkgevers om preventief beleid te voeren, om bovengenoemde problemen te voorkomen.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community