Terug naar het overzicht

Registratieplicht bij het uitlenen van arbeidskrachten

De overheid heeft een nieuwe wet ingevoerd die gevolgen heeft voor alle werkgevers die arbeidskrachten verhuren of arbeidskrachten inhuren. Vanaf 1 juli treedt een registratieplicht in werking voor alle werkgevers die arbeidskrachten tegen een vergoeding beschikbaar stellen aan derden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat de regeling ook van kracht zijn bij sporadisch gebruik. De wet heeft als doel de illegale uitbuiting van werknemers terug te dringen.

Registratie in het handelsregister

De vanaf juli ingaande regeling geldt zowel voor het bedrijfsmatig als het niet-bedrijfsmatig ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Bij bedrijfsmatig uitlenen kan worden gedacht aan banenpools en uitzendbureaus. Werkgevers die bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen, dienen hiervoor in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel een aantekening te hebben opgenomen.

Ondernemingen die niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen, kunnen dit telefonisch of per e-mail doorgeven aan het regionale kantoor van de Kamer van Koophandel.

Aan de wijziging van registratie zijn geen kosten verbonden. Overtreders van de wet krijgen een boete van de Inspectie SZW van €12.000 per werknemer. De werkgevers die arbeidskrachten inlenen kunnen dezelfde boete oplopen. Wanneer de Inspectie SZW voor de tweede keer de overtreding constateert, zal de boete worden verhoogd tot €24.000 per werknemer. Bij een derde overtreding kan de boete oplopen tot €36.000 per werknemer.

Voorbeelden

Niet registreren:

– Een aannemersbedrijf dat met zijn werknemers, in opdracht van een klant, een klus aangaat.

– Een collectief van verschillende werkmaatschappijen die onderling medewerkers uitleent. In deze situatie is er sprake van intra-concernuitlening.

Wel registreren:

– Een in België gevestigd uitzendbureau dat monteurs beschikbaar stelt voor Nederlandse bedrijven.

– Een consultancybureau dat medewerkers beschikbaar stelt aan een klant.

Bron: www.kvk.nl/waadiWord gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.