Terug naar het overzicht

Sectorpremies WW 2014 bekend

Per 2014 zullen de premies werknemersverzekeringen worden aangepast. Zo horen de ZW-premie, de WGA en de premie voor kinderopvang vanaf januari volgend jaar niet meer bij de WW-premie. Hierdoor zijn de sectorpremies gecorrigeerd en inmiddels bekend gemaakt.

De sectorpremie financiert een deel van de WW-uitkeringen en is daarmee onderdeel van de Werkloosheidswet (WW). Daarnaast bestaat op dit moment de WW-premie uit de WW-Awf, kinderopvang, ZW en de WGA.

 

Aanpassingen per 2014

Door de invoering van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters, bestaat de WW-premie per 2014 alleen nog uit de WW-Awf en het sectorfonds. De overige delen, namelijk de kinderopvang, ZW en WGA, zullen vervallen. De Ziektewet zal worden vervangen door een aparte ZW-flexpremie. Dit zal voor u als werkgever en eigenrisicodrager voor de ZW betekenen dat u een lagere gedifferentieerde premie Whk (Werkhervattingskas) betaalt. Ook de premie voor de kinderopvang hoeft u niet meer op te tellen bij de sectorpremie. Vanaf volgend jaar wordt die premie onderdeel van de basispremie WAO/WIA.

Sectoren met twee premies

In de sectoren agrarisch bedrijf, bouwbedrijf, culturele instellingen, horeca en schildersbedrijf, is sprake van seizoenswerkloosheid. Hierdoor zijn er binnen deze sectoren twee premiepercentages vastgesteld. Wanneer uw bedrijf binnen één van deze sectoren actief is, gebruikt u standaard het hoge percentage tenzij u aan specifieke voorwaarden voldoet. Dergelijke uitzonderingen zijn tevens van belang voor salarisadministrateurs.

Bekijk hier de premiepercentages voor uw sector.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.