Spotlight op de flexwerker 2014

De flexwerker is een veelbesproken item. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Hierbij de informatie die u moet weten over de flexwerker in 2014.

Door de stijgende werkloosheid en de toename van flexibel werken in het bedrijfsleven, groeit het aantal werknemers met een tijdelijk contract. Op dit moment zijn dat twee miljoen mensen. Zij verdienen gemiddeld 15 tot 30 procent minder dan een werknemer met een vast contract en zijn vaker werkloos. Uit onderzoek van het CPB blijkt dat bijna de helft van de flexwerkers liever een vast contract heeft. Het kabinet grijpt daarom in, zoals eerder te lezen in ons blog ‘Miljoenennota 2014: speerpunten’.

Flexcontract

Over flexwerkers was bij aankondiging van de Miljoenennota alleen bekend gemaakt dat hun positie zou worden versterkt. Eén van de aanpassingen vanuit het kabinet om dit te bewerkstelligen is om de contractformule van 3x3x3 aan te passen. De formule houdt in dat er maximaal drie tijdelijke contracten elkaar kunnen opvolgen in drie jaar. Wanneer er zonder een pauze van ten minste drie maanden opnieuw een contract wordt aangeboden, dan geldt dit vierde contract als onbepaald. De nieuwe formule dat het kabinet wilt invoeren is die van 3x2x6, oftewel: drie tijdelijke contracten in twee jaar en daarna een pauze van minstens zes maanden. Wanneer de tussenpoos korter is dan zes maanden of helemaal niet in werking wordt gezet, dan bezit de flexwerker een vast contract. Deze nieuwe regeling gaat waarschijnlijk per juli 2014 in. Salarisadministrateurs zullen alert moeten zijn op het aantal tijdelijke contracten dat wordt verstrekt door de werkgever. Het doel van de nieuwe formule is om flexwerkers sneller van een contract voor onbepaalde tijd te voorzien. Daarnaast wordt de proeftijd voor korte contracten, korter dan zes maanden, afgeschaft.

Flexwerker en rechter

Dat de flexwerker ook op juridisch gebied een stevigere positie verovert, blijkt een kleinschalig onderzoek van de Volkskrant. Daarin komt naar voren dat rechters bij juridische conflicten vaker het gelijk geven aan flexwerkers. Bij een aantal belangrijke jurisprudentie koos de rechter zodoende de kant van alfahulpen, payrollers en werknemers met nul-urencontracten.

Uitzendkracht

Desondanks is er in november dit jaar uitspraak door de centrale Raad van Beroep gedaan die nadelige gevolgen kan hebben voor flexwerkers. De rechter wees een aanklacht van een werkneemster af die vond dat ze recht had op een vast contract bij haar werkgever. Ze had eerst bij haar werkgever als uitzendkracht gewerkt en later kreeg zij een flexcontract voor dezelfde functie. De werkgever wilde vervolgens het contract niet verlengen, waarop zij naar de rechter stapte. De rechter verklaarde dat de regels van bescherming voor flexwerkers niet gelden voor uitzendkrachten, waardoor de aanklacht van de vrouw ongegrond werd verklaard. Let wel, de uitspraak staat haaks op een eerdere jurisprudentie over opvolgend werkgeverschap. Hieruit blijkt dat er nog veel onduidelijkheid heerst over de behandeling van uitzendkrachten wanneer deze daarna een flexcontract aangeboden krijgen.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community