Stijging bruto minimumloon 2013

Terwijl de broekriemen worden aangetrokken en bezuinigingen het land teisteren, komt de overheid met een verhoging van het wettelijk bruto minimumloon en minimumjeugdloon. Dit zal per 1 juli 2013 ingevoerd worden.

De verhoging staat opgesteld in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Minister Asscher van Sociale Zaken beschrijft in de Staatscourant (11355, 1 mei 2013) dat deze wet ervoor moet zorgen dat de ‘algemene welvaartsontwikkeling’ een positieve invloed heeft op de inkomens van werknemers met een minimumloon.

2,15 procent extra

Bij een volledig dienstverband voor een werknemer van 23 jaar en ouder, zal een wettelijk bruto minimumloon van €1.477, 80 per maand gelden. Dit komt tevens neer op € 341,05 per week en € 68,21 per dag. Het gaat om een stijging van ongeveer 2,15 procent ten opzichte van het bruto minimumloon in 2012. Uiteraard hebben deze veranderingen invloed op de salarisverwerking. Administrateurs zullen de loonschalen opnieuw moeten aanpassen voor 1 juli 2013.

Opdrachtnemers ook in WML

Minister Asscher heeft tevens een voorstel naar de kamer gestuurd om werkenden zonder arbeidsovereenkomst, bij het wettelijk minimumloon onder te brengen. Deze mensen werken meestal op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo). Wanneer zij recht hebben op het wettelijk minimumloon zal misbruik van opdrachtnemers beperkt worden, althans dat is de achterliggende gedachte. Eerder was de WML al van toepassing op de opdrachtovereenkomst, maar werd deze veelal omzeild door gaten in de criteria.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community