Terug naar het overzicht

Stijging bruto minimumloon 2013

Terwijl de broekriemen worden aangetrokken en bezuinigingen het land teisteren, komt de overheid met een verhoging van het wettelijk bruto minimumloon en minimumjeugdloon. Dit zal per 1 juli 2013 ingevoerd worden.

De verhoging staat opgesteld in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Minister Asscher van Sociale Zaken beschrijft in de Staatscourant (11355, 1 mei 2013) dat deze wet ervoor moet zorgen dat de ‘algemene welvaartsontwikkeling’ een positieve invloed heeft op de inkomens van werknemers met een minimumloon.

2,15 procent extra

Bij een volledig dienstverband voor een werknemer van 23 jaar en ouder, zal een wettelijk bruto minimumloon van €1.477, 80 per maand gelden. Dit komt tevens neer op € 341,05 per week en € 68,21 per dag. Het gaat om een stijging van ongeveer 2,15 procent ten opzichte van het bruto minimumloon in 2012. Uiteraard hebben deze veranderingen invloed op de salarisverwerking. Administrateurs zullen de loonschalen opnieuw moeten aanpassen voor 1 juli 2013.

Opdrachtnemers ook in WML

Minister Asscher heeft tevens een voorstel naar de kamer gestuurd om werkenden zonder arbeidsovereenkomst, bij het wettelijk minimumloon onder te brengen. Deze mensen werken meestal op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo). Wanneer zij recht hebben op het wettelijk minimumloon zal misbruik van opdrachtnemers beperkt worden, althans dat is de achterliggende gedachte. Eerder was de WML al van toepassing op de opdrachtovereenkomst, maar werd deze veelal omzeild door gaten in de criteria.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.