Terug naar het overzicht

Thomas Enqvist wint AFAS Tennis Classics

Salure, als sponsor aanwezig op de AFAS Tennis Classics, zag Thomas Enqvist de finale winnen. Maar in het Indoor-Sportcentrum Eindhoven sprak iedereen na de finale over Paul Haarhuis: 43 jaar en tennissend als een jonge god in de finale van zijn eigen toernooi. ‘Ik heb Paul zelden zo graag zien winnen als vandaag’, zei zijn oud-trainer Alex Reijnders na afloop. Haarhuis serveerde in de tiebreak van de tweede set bij 6-5 voor de partij, maar won niet. Thomas Enqvist sleepte voor de derde keer in vier dagen na een matchpoint tegen de winst binnen. En de titel.

Bijna 5000 toeschouwers zagen in Eindhoven tennis dat in de Davis Cup niet zou misstaan. Toen de Classics in 2002 begonnen, werd gesuggereerd dat het in de Tour voor de oud-Grand Slamkampioenen om oude-mannentennis zou gaan. Haarhuis en Enqvist zouden in de vorm van gisteren alle Nederlandse Davis Cup-spelers aan durven. Er kwamen afgelopen vier dagen niet voor niets 19.000 bezoekers. In acht afleveringen trok de Tennis Classics inmiddels zo’n 150.000 bezoekers.

Terwijl Paul Haarhuis nog stond te balen van zijn verloren finale sprak zijn maatje daarom toch bemoedigende woorden. ‘Ik ben trots op mijn maatje’, waarbij Eltingh toch even moest slikken, ‘en ik ben trots dat we in deze moeilijke tijd toch zo’n toernooi neer hebben gezet, met meer bezoekers dan vorig jaar.’

Met kippenvel op zijn armen zag Eltingh vanuit de spelerstunnel dat zijn maatje er op de baan vol voor ging. ‘Wat een mega tweede service, die haalt-ie echt onderuit zijn tas’, gooide hij er opgetogen uit toen Haarhuis zichzelf in de tiebreak van de tweede set naar matchpoint serveerde met een ace op zijn tweede service. Thomas Enqvist bewees daarop dat cadeautjes in de finales van de toernooien van de kampioenentour niet gegeven worden. Althans niet door hem. Hij won de tiebreak met 8-6 en stoomde tot teleurstelling van het publiek in de Champions tiebreak in één ruk door naar 10-3. ‘Het nekkie brak bij Paul na die tiebreak’, analyseerde zijn maatje Eltingh.

Enqvist (35) is dit seizoen onbetwist de sterkste man van de tour. Hij speelde al in Sao Paolo en in Parijs en won ook die twee toernooien. Twaalf wedstrijden al is hij ongeslagen. Bij de Eindhovense Tennis Classics was hij een soort ontspanningskunstenaar: hij won van Krajicek, Pioline en Haarhuis na eerst matchpoint tegen te hebben gehad.

De AFAS Tennis Classics 2010 zijn van 30 09 tot en met 3 10.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.