Terug naar het overzicht

Uitbreiding zorgverlof ondersteunt participatiesamenleving

Vaders krijgen, bij de geboorte van hun kind, in plaats van twee binnenkort vijf dagen verlof. Minister Asscher wil de verlofregeling ook uitbreiden voor mensen die een zieke vriend of bekende verzorgen. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een schandalige ingreep.

Eerder was het niet mogelijk om extra verlofdagen op te nemen, aangezien dit als werkweigering kon worden opgevat. Met de nieuwe regeling, waarvan de drie extra dagen onbetaald verlof zijn, kan de werkgever het verlof niet ontzeggen. Voor salarisadministrateurs interessante ontwikkelingen, die doorgevoerd moeten worden in de salarisadministratie.

Zorgverlof
Het woord ‘participatiesamenleving’ is niet voor niets uitgeroepen tot het woord van het jaar 2013. Vanuit de politieke wordt verwacht dat Nederlanders meer en meer hun eigen verantwoordelijkheid nemen en minder op de overheid steunen. Wellicht is dat een reden voor Asscher om meer ruimte te geven in de verlofregeling, zodat dit goede voornemen ook werkelijk wordt uitgevoerd. Het zorgverlof geldt niet alleen voor kersverse vaders, maar tevens voor mensen die een zieke vriend of kennis verzorgen. Langdurig zorgverlof, zes weken onbetaald, is tot op heden alleen toegestaan wanneer een naast gezinslid ernstig ziek is.

Schande

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland worden werkgevers in het ootje genomen door de politiek. Er is sprake van een claimcultuur waarin werknemers vinden dat zij recht hebben op een uitgebreidere verlofregeling, aldus de partijen. Dat daar gehoor aan wordt gegeven is schandalig, want zo stellen de ondernemingsorganisaties, de kosten komen uiteindelijk toch op het bordje van de werkgever.

Wanneer de vernieuwde zorgverlofregeling ingaat is nog onbekend.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.