Veranderingen rond Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Met ingang van 1 januari 2014 vervalt de automatische verlenging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), die was ingevoerd in 2009. Deze maatregel heeft gevolgen voor freelancers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Het plan om de VAR-verklaring te vervangen door een webmodule, wordt niet enthousiast ontvangen.

Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

De VAR vrijwaart opdrachtgevers van het betalen van sociale premies en loonheffing voor opdrachtnemers. Daarnaast geeft de zelfstandige specialist / freelancer door middel van een VAR aan dat hij volledig aansprakelijk is voor zijn diensten. Er zijn vier verschillende soorten VAR. Voor een toelichting op deze typen, wordt u verwezen naar de website van de Belastingdienst.

Automatisch verlengen

Momenteel verlengt de Belastingsdienst de VAR automatisch wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan. Voor drie aaneengesloten jaren moet een VAR zijn aangevraagd voor hetzelfde soort werkzaamheden, die zijn uitgevoerd onder vergelijkbare omstandigheden. De automatische verlenging heeft daarnaast betrekking op eenzelfde type VAR en bovendien mag de VAR niet tussentijds herzien zijn door de Belastingdienst.

Zoals hierboven reeds aangegeven, is automatisch verlengen vanaf 2014 niet langer mogelijk.

Webmodule

Eind 2013 wil staatssecretaris Weekers een webmodule lanceren, waar opdrachtgever en opdrachtnemer de arbeidsrelatie moeten vaststellen, voorafgaand aan elke opdracht. De module gaat deel uitmaken van het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.

De bedoeling van deze wijziging is dat er meer ruimte komt voor opdrachtgever en -nemer om samen vorm te geven aan de arbeidsrelatie. De verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever neemt toe en risico’s worden gelijkmatiger verdeeld.

Toch staan zzp’ers niet bepaald positief tegenover de webmodule. Een groot gedeelte van hen vindt afschaffing van de verklaring arbeidsrelatie of een juridische vrijwaringverklaring voor de opdrachtgever een beter alternatief. Het per opdracht vaststellen van de arbeidsrelatie vinden zij te omslachtig en zien zij als een stap terug in de tijd.

Deel dit artikel:

Best bekeken

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Topartikelen:

Bekijk onze laatste artikelen:

Alles over de Loonstrook: begrippen en uitleg

Een loonstrook is een belangrijk deel van de salarisadministratie. Daarom is het belangrijk om te weten wat alle afkortingen en termen betekenen die daarop staan.

Wij leggen in dit blog alles uit over de loonstrook.

Lees meer →
minimumloon 2023 Nederland

Wat is het minimumloon in 2023

Er is weer een jaar voorbijgevlogen en dat betekent dus dat het minimumloon 2022 bijna oud nieuws is. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het minimumloon 2023. Daarover lees je in deze blog meer!

Lees meer →
salary split: werkzaam in meerdere landen

Salary split: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij of je werknemer in meerdere landen werkzaam? Dan kun je wellicht gebruik maken van de lage (progressieve) tarieven in verschillende landen: het tariefsopstapje. Dit voordeel door de salary split (ook wel split payroll genoemd) kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Lees meer →
Uitleg over CSRD richtlijn

De CSRD: zo ga je ermee om

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. De belangrijkste verplichting die hierin is opgenomen, is dat organisaties moeten rapporteren op de impact die hun bedrijfsactiviteiten hebben op het milieu en op sociaal gebied.

Lees meer →

Wet werken waar je wilt

Per 1 januari 2023 is de Wet werken waar je wilt ingegaan. Hiermee krijgen werknemers (iets) meer vrijheid in het kiezen van de werkplek. Maar wat mag er wel en wat mag er niet? In dit artikel leggen we je het uit.

Lees meer →
werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Sinds 2022 geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Lees meer →

AFAS Payroll & HRM: De highlights uit Profit

In dit artikel selecteren we de handigste nieuwe functionaliteiten uit AFAS, specifiek voor HR & Payroll-professionals.

Lees meer →
eindejaarsgroet

Fijne feestdagen!

2023 is in zicht! Onze collega’s blikken in deze video terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Lees meer →
Advies consultancy procesoptimalisatie

Zo handel je slim je AFAS-workflowtaken af

Sinds de nieuwste update van AFAS kun je workflowtaken conditioneel afhandelen via de geplande taken. Hiermee kun je workflows automatisch afhandelen of doorzetten naar iemand van de HR-afdeling of de leidinggevende.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.