Versoberd pensioen aangevuld met spaargeld

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben hun kans gegrepen om een aanvulling te doen op de versobering van de pensioenen. Zij pleiten voor een extra optie om te sparen naast het opgebouwde pensioen.

Half april hebben wij u geïnformeerd over het herstel en, tegelijkertijd door de regering aangekondigde,  versobering van het pensioen. Onder die versobering valt een verlaging van het opbouwpercentage met 0,4 procent. Van daaruit is de aanname dat in veertig jaar iedereen die via de ‘tweede pijler’ een pensioen heeft opgebouwd, 70% van het gemiddeld verdiende loon ontvangt. Het maximale opbouwpercentage is daarmee 1,75% per jaar.

Sparen

Tot 1 juni 2013 hadden werkgevers- en werknemersorganisaties de tijd om met alternatieven of aanvullingen te komen voor de aangekondigde nieuwe pensioenregeling (Witteveenkader). Een aanvulling die daaruit is voortgekomen is de extra spaarfaciliteit. Hiermee kunnen werknemers sparen bovenop hun pensioenregeling. Inhoudelijk komt het erop neer dat werknemers hun middelloonpensioen kunnen aanvullen tot 1,85% van hun brutoloon. Vanuit hun nettoloon kan een extra bedrag gespaard worden, dat overeenkomt met een pensioenopbouw van 0,1% van het brutoloon.

Hoge inkomens

Voor inkomens boven de 100.000 euro per jaar was al bekend dat zij geen pensioen meer kunnen opbouwen waarvan de pensioenpremie fiscaal aftrekbaar is. Door de aangekondigde aanvulling hebben deze werknemers wel de mogelijkheid om te sparen tot 1,85% van hun brutoloon. Dit wordt van het nettoloon afgetrokken. De salarisadministrateurs zijn waarschijnlijk al op de hoogte van de veranderingen rondom de pensioenregeling, maar zij zullen alert moeten blijven op deze nieuwe aanvulling. De aanpassingen zijn op dit moment nog niet opgenomen in het Witteveenkader. Minister Weekers wil voor het zomerreces de spaaroptie doorvoeren, mits duidelijk is geworden hoe de praktische uitvoering in zijn werk zal gaan. Elke verandering zet een nieuwe verandering in gang, dus het zal opletten blijven de komende tijd!

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community