Voorstel ingediend Verzamelwet SZW 2017

Het voorstel voor de Verzamelwet SZW 2017 is gepubliceerd. In deze wet staan kleine wijzigingen die wellicht grote gevolgen heben voor uw onderneming. Per 1 januari 2017 moet de nieuwe wet ingaan.

Een verzamelwet bestaat uit veelal technische en redactionele wijzigingen in wetten met diverse onderwerpen. Een belangrijk verschil met een ´gewone´ wet is dat er geen ingrijpende wijzigingen in staan waar groot budget voor nodig is.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen die zijn opgenomen in de Verzamelwet SZW 2017?

  • De bovengrens van het lage-inkomensvoordeel ligt voortaan niet op 120 procent maar op naar 125 procent van het wettelijk minimumloon. Dit komt omdat er in 2017 wordt uitgegaan van een 40-urige werkweek.
  • De no-riskpolis gaat gelden voor alle werknemers die onder de Participatiewet vallen. Met als gevolg dat werkgevers niet meer opdraaien  voor de kosten van de loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast tellen de werknemers niet mee  voor het vaststellen van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk).
  • Eigenrisicodragers voor de Ziektewet kunnen, zonder tussenkomst van UWV,  een proefplaatsing goedkeuren voor (ex-)werknemers met een ZW-uitkering.
  • UWV, de gemeente en de Sociale Verzekeringsbank zullen geen gegevens meer opvragen die al in de polisadministratie of basisregistratie staan.
  • Werkgevers kunnen informatie opvragen bij het UWV over hun uitzendkrachten. Deze informatie stata in het doelgroepregister.

De Verzamelwet SZW 2017 moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Als de Kamers akkoord zijn, dan wordt de wet daadwerkelijk van toepassing. Het kan zijn dat sommige wijzigingen pas na 1 januari 2017, met terugwerkende kracht, worden doorgevoerd.

 

Deel dit artikel:

Best bekeken

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Topartikelen:

Bekijk onze laatste artikelen:

Alles over de Loonstrook: begrippen en uitleg

Een loonstrook is een belangrijk deel van de salarisadministratie. Daarom is het belangrijk om te weten wat alle afkortingen en termen betekenen die daarop staan.

Wij leggen in dit blog alles uit over de loonstrook.

Lees meer →
minimumloon 2023 Nederland

Wat is het minimumloon in 2023

Er is weer een jaar voorbijgevlogen en dat betekent dus dat het minimumloon 2022 bijna oud nieuws is. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het minimumloon 2023. Daarover lees je in deze blog meer!

Lees meer →
salary split: werkzaam in meerdere landen

Salary split: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij of je werknemer in meerdere landen werkzaam? Dan kun je wellicht gebruik maken van de lage (progressieve) tarieven in verschillende landen: het tariefsopstapje. Dit voordeel door de salary split (ook wel split payroll genoemd) kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Lees meer →
Uitleg over CSRD richtlijn

De CSRD: zo ga je ermee om

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. De belangrijkste verplichting die hierin is opgenomen, is dat organisaties moeten rapporteren op de impact die hun bedrijfsactiviteiten hebben op het milieu en op sociaal gebied.

Lees meer →

Wet werken waar je wilt

Per 1 januari 2023 is de Wet werken waar je wilt ingegaan. Hiermee krijgen werknemers (iets) meer vrijheid in het kiezen van de werkplek. Maar wat mag er wel en wat mag er niet? In dit artikel leggen we je het uit.

Lees meer →
werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Sinds 2022 geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Lees meer →

AFAS Payroll & HRM: De highlights uit Profit

In dit artikel selecteren we de handigste nieuwe functionaliteiten uit AFAS, specifiek voor HR & Payroll-professionals.

Lees meer →
eindejaarsgroet

Fijne feestdagen!

2023 is in zicht! Onze collega’s blikken in deze video terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Lees meer →
Advies consultancy procesoptimalisatie

Zo handel je slim je AFAS-workflowtaken af

Sinds de nieuwste update van AFAS kun je workflowtaken conditioneel afhandelen via de geplande taken. Hiermee kun je workflows automatisch afhandelen of doorzetten naar iemand van de HR-afdeling of de leidinggevende.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.