Werkbonus per 2014 verantwoordelijkheid werkgever

Oudere werknemers en zzp-ers zullen per januari 2014 een werkbonus via hun maandelijkse loonstrookje ontvangen. Hiermee hoeven zij niet achteraf de extra heffingskorting via de inkomstenbelasting te claimen.

Dit wetsvoorstel staat in de eind mei gepresenteerde Fiscale Verzamelwet 2013, een jaarlijks tussentijds wetsvoorstel betreffende fiscale maatregelen van het kabinet.

Verantwoordelijkheid werkgevers

Eerder werd al bepaald dat de werkbonus vanaf 2013 voor de inkomstenbelasting geldt. Met het voorstel tot uitbreiding van de werkbonus naar de loonbelasting, krijgt de werkgever de verantwoordelijkheid om de bonus maandelijks toe te passen via de loonstrookjes van zijn oudere werknemers. De salarisadministratie krijgt daarmee ook meer verantwoordelijkheid, aangezien zij tevens verantwoordelijk zijn voor het verlonen van de werknemers. Voorgaand was het de taak van de werknemer zelf om de extra heffingskorting per jaar bij de inkomstenbelasting te claimen of maandelijks bij de Belastingdienst.

Voorwaarden

Uiteraard zitten er voorwaarden aan de werkbonus. De werknemer of zzp-er moet in de jaren 1949, 1950, 1951 of 1952 geboren zijn en in 2013 een arbeidsinkomen tussen de 17.139 euro en 33.326 euro verdiend hebben. De hoogte van de werkbonus hangt tevens af van het arbeidsinkomen. Wanneer een werknemer een arbeidsinkomen tussen de 17.139 euro en 19.041 euro heeft, moet er 17.139 euro van het inkomen worden afgetrokken en dit vermenigvuldigd worden met 57,673 procent van het totaal. In het geval van een arbeidsinkomen tussen de 19.041 en 22.852 euro, wordt de werkbonus 1.100 euro. De laatste optie is een arbeidsinkomen tussen de 22.852 euro en 33.326 euro. Dan bestaat de werkbonus uit 1.100 euro min 10,502 procent van het totaal.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community