Terug naar het overzicht

Werkbonus voor oudere werknemer met laag inkomen

Het inkomenseffect voor mensen met een laag inkomen en een lang arbeidsverleden die vanaf 2025 op hun 65e willen stoppen met werken, wordt beperkt tot -3%. Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) introduceert vanaf 2020 voor oudere werknemers (58-64) een aanvullende werkbonus, zo schrijft hij  in antwoord op Kamervragen.

Oudere werknemers met een laag inkomen kunnen door deze nieuwe regeling, samen met de reguliere werkbonus die vanaf 2013 ingaat, ruim 17.000 euro sparen. Kamp heeft eerder verschillende maatregelen aangekondigd om oudere werknemers langer aan het werk te houden en mensen die niet langer door kunnen werken in inkomensverlies tegemoet te komen: Een ‘reguliere’ werkbonus van maximaal 8.400 euro voor alle werknemers tussen 61 en 64 jaar (vanaf 2013) en een aanvullende werkbonus van in totaal 1.200 euro voor oudere werknemers tussen 61 en 64 jaar met een laag inkomen (vanaf 2020).

 

Kamp komt naast de genoemde maatregelingen met de invulling van de toezegging om voor mensen met een laag inkomen en lang arbeidsverleden de inkomensachteruitgang bij het stoppen met werken op het 65e te verzachten. Het bedrag van de aanvullende bonus gaat naar maximaal 8.450 euro en de ingangsdatum wordt vervroegd naar 58 jaar. Deze aanvullende bonus geldt voor mensen met inkomen rond het minimumloon, en loopt af naar mate mensen meer verdienen en stop bij een inkomen van ongeveer 150% van het minimumloon. Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.