Terug naar het overzicht

Werkgever vreest langer werken

Nederlandse werkgevers vrezen het langer doorwerken van hun werknemers. Bedrijven zijn bang dat onder meer dat ouderen minder hard werken en zich vaker ziek melden. Daarnaast zijn ze bang dat ze minder gemotiveerd zijn en zwaar werk niet meer aankunnen.

Uit het onderzoek van verzekeraar ZilverenKruis Achmea naar het gezondheidsbeleid van werkgevers blijkt dat tweederde van de Nederlandse bedrijven het gegeven dat werknemers langer doorwerken een punt van zorg noemt. Dat belooft niet veel goeds, omdat de vergrijzing juist eist dat mensen in de toekomst langer doorwerken dan nu het geval is.

Werkgeversvereniging VNO-NCW wijst erop dat de verhoging van de pensioenleeftijd pas in 2020 ingaat. De werkgeversorganisatie denkt dat jongere generaties langer kunnen doorwerken vanwege de verbeterde arbeidsomstandigheden.

Vakbond FNV vindt de angst van de werkgevers onzin. Volgens bestuurder Leo Hartveld zijn bij het pensioenakkoord goede afspraken gemaakt over scholing en gezondheid. ‘Daar wordt ook de mythe doorgeprikt dat werknemers op hogere leeftijd minder productief worden. Juist door blijvend in hen te investeren, kunnen ze volwaardig participeren.’Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.