Werkgevers betalen teveel aan sociale regelingen

Bijna de helft van alle werkgevers kan kosten besparen op de salarisadministratie. Maar liefst 45 procent van de ondernemers laat grote bedragen liggen vanwege het aantal ingewikkelde sociale regelingen die snel veranderen. Daarnaast is het lastiger geld terug te krijgen van de Belastingdienst, zo blijkt uit onderzoek van risico-adviseur Aon. 

Uit het tweejaarlijks onderzoek naar de afdrachten van sociale verzekeringspremies onder bijna 350 (middel) grote bedrijven blijkt dat werkgevers gemiddeld 100.000 euro teveel betalen. Meestal verliezen ondernemingen dit geld aan sociale verzekeringspremies. In individuele gevallen betalen werkgevers wel meer dan 900.000 euro teveel.

Het onderzoek toont ook aan dat 1% van de organisaties juist te weinig heeft afgedragen en daardoor het risico op een naheffing loopt. Dit was 2 jaar geleden nog 4%.

Complex
De meest voorkomende fout is het verkeerd toepassen van de wet- en regelgeving. Niet vreemd: sinds 2013 zijn er 15 nationale en internationale complexe subsidieregelingen en premiekortingen bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan overgangsregeringen voor 50-plussers. Zodoende zijn er anno 2015 85 regelingen voor werkgevers om gebruik te maken van subsidies, afdrachtverminderingen of variabele sociale verzekeringspremies, zoals de gedifferentieerde WGA-premie of de sectorpremie voor de Ziektewet.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat het terugvragen van onnodig betaalde premies op weinig steun van de Belastingdienst gerekend kan worden. Die geeft meestal het advies om opnieuw aangifte te doen, maar dat is zelden een oplossing: veel werkgevers zijn de afgelopen jaren van softwarepakket gewisseld en kunnen niet meer opnieuw aangifte doen vanuit het oude pakket.

Advies
Aon adviseert organisaties om de salarisadministratie onder de loep te nemen. Het (tijdelijk) overdragen van de administratie aan professionals is daarbij een aanrader. Op die manier kan bekeken worden of alle regelingen optimaal worden benut en of er correcties nodig zijn uit het verleden. Corrigeren is mogelijk tot 5 jaar terug en kan nog een hoop teveel betaald geld opleveren.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community