levensloopregeling

Dit moet u weten over de werkkostenregeling

Wanneer u uw werknemers onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en/of terbeschikkingstellingen aanbiedt naast het loon, krijgt u te maken met de werkkostenregeling (WKR). Deze is sinds 2020 aanzienlijk verruimd. Salure zet de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje.

Even opfrissen: de WKR in het kort

 

De werkkostenregeling (WKR) werd op 1 januari 2011 ingevoerd om een overzichtelijker systeem voor vergoedingen en verstrekkingen te bieden. Van 2011 t/m 2014 konden werkgevers kiezen tussen het gebruiken van de oude vergoedingensystematiek of de WKR. Vanaf 2015 moeten werkgevers verplicht de WKR gebruiken bij het aanbieden van onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers. Het is van belang dat u de voordelen die u in de WKR onder wil brengen, vooraf aanwijst. Zo voorkomt u een eventuele naheffing van de Belastingdienst

WKR in 2020 verruimd

De werkkostenregeling is sinds 2020 verruimd. Dat zien we terug in het verhogen van de vrije ruimte. Waar de vrije ruimte in 2019 nog 1,2% van het fiscale loon bedroeg, werd deze in eerste instantie verhoogd naar 1,7% over de eerste € 400.000,- voor 2020. In verband met de coronacrisis is de vrije ruimte voor 2020 eenmalig verhoogd naar 3,0%. Dit verhoogde percentage geldt alleen over de eerste € 400.000,- van de loonsom. Over de rest van de loonsom (boven de € 400.000,-) mag maximaal 1,2% vrije ruimte worden berekend.. 

De WKR in 2021

Ook voor de WKR in 2021 werd de vrije ruimte tijdelijk verhoogd. De vrije ruimte voor de eerste € 400.000,- van de loonsom bedroeg 3%, net als in 2020. Wel daalde de vrije ruimte over de loonsom boven de € 400.000,- van 1,2% naar 1,18%. 

De WKR in 2022

Hoe zit het dan met de WKR in 2022? In 2022 bedraagt de vrije ruimte voor de eerste € 400.000,- van de loonsom 1,7%. De vrije ruimte over de loonsom boven de € 400.000 blijft 1,18%. 

In dit artikel vindt u handige rekenvoorbeelden voor de werkkostenregeling.

Slim gebruik maken van de WKR? Download dan ons gratis whitepaper:

loonbeslag

Slim gebruik maken van de WKR? Download gratis het whitepaper 10 tips om kosten te besparen met de salarisadministratie. Vol handige tips en rekenvoorbeelden!

Concernregeling

 

Heeft uw bedrijf meerdere divisies? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de concernregeling van de WKR. De concernregeling houdt in dat u onder bepaalde voorwaarden de eindheffing van de WKR ook op concernniveau mag berekenen. Voordeel hiervan is dat u het concern met de hoogste fiscale loonsom kunt toepassen op de andere concerns. Zo profiteren de andere concerns dus van een zo hoog mogelijk bedrag aan vrije ruimte. U maakt zo optimaal gebruik van de WKR. Keerzijde hiervan is wel dat het concernonderdeel met de hoogste fiscale loonsom de eventuele eindheffing moet betalen.

Wilt u over 2020 de concernregeling toepassen? Dan moet u dit uiterlijk bij de aangifte over het eerste tijdvak van 2021 beslissen en laten weten aan de Belastingdienst.

Tweeschijvenstelsel vrije ruimte

 

Bij de oude concernregeling moest u de totale loonsom van alle BV’s in het concern bij elkaar optellen, en over dit bedrag 1,2% vrije ruimte berekenen. Deze vrije ruimte moest worden geboekt op het bedrijf met de hoogste fiscale loonsom. Sinds 2020 is er voor het berekenen van de vrije ruimte een tweeschijvenstelsel ingevoerd, waarbij u over de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom een hogere vrije ruimte (namelijk 3%) mag berekenen.

Het kan raadzaam zijn om te bekijken wat in uw situatie voordeliger is. Er zijn twee opties:

  • Eindheffing berekenen voor alle BV’s apart, maar dan ook het voordeel van de verhoogde vrije ruimte van 3% over de eerste € 400.000,- voor elke BV;
  • De concernregeling toepassen en maar één keer de verhoogde vrije ruimte van 3% over de eerste € 400.000,-. Hier staat dan tegenover dat u ook maar één keer eindheffing aanwijst, op concernniveau.
 
 

Krijg advies van onze experts

 

Wilt u advies of heeft u vragen over het optimaal benutten van de WKR? De experts van Salure staan voor u klaar. 

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
uitleg en waar het sociale verzekeringsloon op de loonstrook staat
SV-loon: wat is het en hoe werkt het?

SV-loon, ook wel sociale verzekeringsloon genoemd, is het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van sociale verzekeringspremies te bepalen.

Lees meer →
uitleg handboek loonheffingen plus nieuwsbrief loonheffingen
Handboek loonheffingen: wat is het + update nieuwsbrief loonheffingen

Het Handboek Loonheffingen is een door de Belastingdienst opgesteld (online te vinden) document dat jaarlijks verschijnt. In het handboek is een stappenplan opgenomen. Daarin lees je

Lees meer →
HR analytics: wat is het en hoe zet je het succesvol in?

Veel HR-professionals die meer datagedreven willen zijn in hun werk stellen de vraag “wat is HR analytics?” In dit bericht leggen we uit wat HR-analyse is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Lees meer →
transitievergoeding rekentool
Zo bereken je de transitievergoeding

Met de transitievergoeding compenseert de werkgever de werknemer voor het ontslag. Maar hoe hoog is die vergoeding? Bereken de transitievergoeding direct met de handige rekentool van Salure.

Lees meer →
bovenwettelijke vakantiedagen/verlof uitleg
Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: wat is het verschil en waar heb je recht op?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: dat zijn de twee smaken die we in Nederland kennen. Tussen deze soorten verlof zit een belangrijk verschil, dat niet altijd even duidelijk is. Met dit artikel in je achterzak hoef je geen seconde meer te twijfelen over wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen.

Lees meer →
hoe werkt een fietsplan
Fietsplan: alles wat werkgevers en werknemers moeten weten

‘Kan ik het fietsplan gebruiken om een nieuwe fiets te kopen?’. Het is een vraag die je jezelf als werknemer misschien al eens stelde. En die je als werkgever vast al vaker hoorde. Het korte antwoord is…

Lees meer →
RVU regeling om vervroegd met pensioen te gaan
Alles over de RVU-regeling

Wil je met pensioen, maar heb je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd? Een werknemer kan onder voorwaarden een zogenaamde RVU regeling afspreken. Een Regeling voor Vervroegde Uittreding. Wat houdt deze regeling in?

Lees meer →
Verzuimprotocol opstellen | wat moet in een verzuimprotocol
Verzuimprotocol: alles wat je als werkgever moet weten

Is een werknemer ziek? Dan moet je als werkgever en werknemer verplicht een aantal stappen doorlopen. Zelfs als de werknemer na een dag afwezigheid alweer aan het werk gaat.

Lees meer →
Loonbelastingverklaring oftewel model opgaaf gegevens voor de loonheffingen uitleg
Loonbelastingverklaring: wat is het en hoe vul je hem in?

Het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen oftewel de loonbelastingverklaring is om de werkgever de loonheffingskorting toe te laten passen

Lees meer →

Download het whitepaper

Paul van Hengel

Adviseur Salure

Download het whitepaper


Wij bellen je terug


Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.