Terug naar het overzicht

Werknemer vaker in financiële problemen

Stijging loonbeslagen 2013

Loonbeslag: de nachtmerrie van elke werknemer. In 2013 is het aantal loonbeslagen flink gestegen in vergelijking met 2012. In 53 procent van de organisaties steeg het aantal loonbeslagen, in 38 procent bleef het aantal gelijk en in slechts 4% van de organisaties nam het aantal loonbeslagen af.

Deze resultaten komen voort uit onderzoek van het programma ‘Eén vandaag’ onder 300 HR-professionals en salarisadministrateurs.

Loonbeslag
Wanneer een werknemer in schulden verkeert, kan er sprake zijn van beslaglegging op het loon. Dit houdt in dat een schuldeiser of eventuele deurwaarder het loon van de werknemer direct in beslag neemt. Een deel van het loon van de werknemer zal overblijven om te voorzien in primaire zaken als huur en levensonderhoud. Dit deel heet de beslagvrije voet.

Werkgever
De werkgever zal mee moeten werken met het loonbeslag en binnen vier weken het beslagexploot beantwoorden, ondertekenen en retourneren. Anders loopt de werkgever de kans gedagvaard te worden. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat een krappe meerderheid vindt dat een werkgever zich niet medeverantwoordelijk hoeft te voelen voor de financiële problemen van zijn of haar werknemer. Desondanks bieden veel werkgevers hun personeel in benarde situaties de helpende hand in vorm van een lening, voorschot op loon, extra uren of doorverwijzing naar een budgetcoach.

Nieuwe grenzen 

Per januari 2014 zijn er, vanuit het koninklijk besluit, nieuwe grenzen voor het loonbeslag van toepassing. Het loon dat bepaalde grensbedragen overschrijdt, kan door schuldeisers in beslag worden genomen. 

Maandelijks nettoloon in euro’s

Vatbaar voor beslag

Maximale inhouding

tot 1.069 euro

0%

/

1.069,01 – 1.149

20%

16

1.149,01 – 1.267

30%

35,40

1.267,01 – 1.386

40%

47,60

1.386,01 en meer

alles

onbeperktWord gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.