Terug naar het overzicht

Wetsvoorstel Mobiliteitsbonussen

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft begin juni het wetsvoorstel Mobiliteitsbonussen verstuurd naar de Tweede Kamer. In het voorstel staan wijzigingen over het Vitaliteitspakket, wat onderdeel is van het Begrotingsakkoord. Minister Kamp heeft als doel het voorstel vóór het zomerreces in de Tweede en Eerste kamer te behandelen.

De aanpassingen die in het voorstel staan, hebben als doel de positie te verbeteren van arbeidsgehandicapten, uitkeringsgerechtigden en werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

De veranderingen van wetsvoorstel Mobiliteitsbonussen

1.De werkgever zal gedurende maximaal drie jaar een premiekorting van € 7.000 per jaar krijgen voor het in dienst nemen van een uitkeringsgerechtigde van 50 jaar of ouder. Initieel bedrag was € 6.500, er is dus een verhoging van € 500 per jaar.

2. De premiekorting  bij het in dienst nemen van Wajongers die met loondispensatie gaan werken, wordt voor maximaal drie jaar verhoogd naar € 3.500 per jaar.

3. Gedurende maximaal drie jaar zal de premiekorting voor het in dienst nemen van werknemers met een arbeidsbeperking die tenminste het minimumloon verdienen, worden verhoogd van € 2.042 naar € 7.000 per jaar.

Wijzigingen in het Vitaliteitspakket

1. Voor 55-plussers zal de mobiliteitsbonus van € 3.500 per jaar worden geschrapt. De vanaf 2013 ingaande wetswijziging zal komen te vervallen.

2. Voor werknemers vanaf 60 jaar zal de arbeidskorting komen te vervallen. Vanaf 2013 krijgen oudere werknemers dezelfde heffingskorting als jongere werknemers.

3. Voor 62-plussers zal de premiekorting worden afgeschaft. De vervangende werkbonus voor werkgevers van € 1.750 zal niet doorgaan.

4. De vanaf 2017 ingaande aanvullende werkbonus voor medewerkers met een laag inkomen zal ook worden geschrapt.

Let op: Het wetsvoorstel bevind zich in fase 2.

Bron: www.rijksoverheid.nlWord gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.