Wetsvoorstel Mobiliteitsbonussen

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft begin juni het wetsvoorstel Mobiliteitsbonussen verstuurd naar de Tweede Kamer. In het voorstel staan wijzigingen over het Vitaliteitspakket, wat onderdeel is van het Begrotingsakkoord. Minister Kamp heeft als doel het voorstel vóór het zomerreces in de Tweede en Eerste kamer te behandelen.

De aanpassingen die in het voorstel staan, hebben als doel de positie te verbeteren van arbeidsgehandicapten, uitkeringsgerechtigden en werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

De veranderingen van wetsvoorstel Mobiliteitsbonussen

1.De werkgever zal gedurende maximaal drie jaar een premiekorting van € 7.000 per jaar krijgen voor het in dienst nemen van een uitkeringsgerechtigde van 50 jaar of ouder. Initieel bedrag was € 6.500, er is dus een verhoging van € 500 per jaar.

2. De premiekorting  bij het in dienst nemen van Wajongers die met loondispensatie gaan werken, wordt voor maximaal drie jaar verhoogd naar € 3.500 per jaar.

3. Gedurende maximaal drie jaar zal de premiekorting voor het in dienst nemen van werknemers met een arbeidsbeperking die tenminste het minimumloon verdienen, worden verhoogd van € 2.042 naar € 7.000 per jaar.

Wijzigingen in het Vitaliteitspakket

1. Voor 55-plussers zal de mobiliteitsbonus van € 3.500 per jaar worden geschrapt. De vanaf 2013 ingaande wetswijziging zal komen te vervallen.

2. Voor werknemers vanaf 60 jaar zal de arbeidskorting komen te vervallen. Vanaf 2013 krijgen oudere werknemers dezelfde heffingskorting als jongere werknemers.

3. Voor 62-plussers zal de premiekorting worden afgeschaft. De vervangende werkbonus voor werkgevers van € 1.750 zal niet doorgaan.

4. De vanaf 2017 ingaande aanvullende werkbonus voor medewerkers met een laag inkomen zal ook worden geschrapt.

Let op: Het wetsvoorstel bevind zich in fase 2.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community