Wettelijk minimumloon 2014

Het wettelijk minimumloon zal per 1 januari met 0,53 procent stijgen. Dat komt neer op een maandloon van € 1.485,65 op fulltime basis, voor een werknemer vanaf 23 jaar.

Op 7 november jongstleden presenteerde het ministerie van Sociale Zaken het nieuwe wettelijk minimumloon per 1 januari 2014, gebaseerd op de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). De nieuwe bedragen zijn geldig tot en met 30 juni 2014. De salarisadministratie zal op deze aanpassingen moeten anticiperen.

 

Geen minimum uurloon

 

Na wettelijke afronding zal het maandloon bij een volledig dienstverband € 1.485,65 bedragen. Dat komt neer op € 342,85 per week en € 68,57 per dag. Een wettelijk minimum uurloon is niet vastgelegd en kan per sector verschillen. U kunt het uurloon zelf berekenen door het weekloon te delen door het aantal uren per week dat in uw onderneming als normale arbeidsduur geldt. In de meeste dienstverbanden is er sprake van een normale arbeidsduur van 36, 38 of 40 uur per week.

Hieronder ziet u het bruto minimumloon per uur, vanaf januari 2014:

Leeftijd

36 uur per week

38 uur per week

40 uur per week

23 jaar en ouder

€ 9,52

€ 9,02

€ 8,57

22 jaar

€ 8,09

€ 7,67

€ 7,29

21 jaar

€ 6,90

€ 6,54

€ 6,21

20 jaar

€ 5,86

€ 5,55

€ 5,27

19 jaar

€ 5,00

€ 4,74

€ 4,50

18 jaar

€ 4,33

€ 4,11

€ 3,90

17 jaar

€ 3,76

€ 3,56

€ 3,39

16 jaar

€ 3,29

€ 3,11

€ 2,96

15 jaar

€ 2,86

€ 2,71

€ 2,57

Onderbetaling, liever niet

Wanneer de inspectie van Sociale Zaken erachter komt dat u als werkgever uw werknemers minder betaalt dan het minimumloon, dan kunt u een forse boete ontvangen. U kunt rekenen op een sancties tot € 10.000 per onderbetaalde werknemer en € 2.000 per werknemer die te weinig vakantiebijslag heeft ontvangen.

 

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community