Terug naar het overzicht

5 mei Bevrijdingsdag

What’s in a name: vrij op Bevrijdingsdag?

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen op de werkvloer: zijn we vrij op 5 mei? Deze vraag heeft in feite twee kanten:

    1. Is 5 mei een vrije dag?
    2. Wordt deze vrije dag doorbetaald?

Salure zocht het uit.

5 mei: doorwerken of niet?

Hoewel 5 mei een officiële feestdag is, wordt er in de meeste bedrijven gewoon doorgewerkt. Bevrijdingsdag is dus geen officiële vrije dag. In sommige cao’s is echter bepaald dat 5 mei eens in de 5 jaar een (doorbetaalde) vrije dag is. De eerstvolgende ‘vrije’ 5 mei is in 2020. Ook kan in een arbeidsovereenkomst overeen zijn gekomen dat 5 mei al dan niet een vrije dag is.

Er zijn in principe 3 mogelijkheden:

  • Werknemers zijn nooit vrij op 5 mei
  • Werknemers zijn alleen in lustrumjaren (eens per 5 jaar) vrij op 5 mei
  • Werknemers zijn elk jaar vrij op 5 mei

De overheid laat werkgevers zelf bepalen of zij hun werknemers vrij geven op 5 mei. Informatie over hoe het bij u geregeld is, vindt u in de toepasselijke cao, de personeelsregelingen van uw werkgever of in uw arbeidsovereenkomst.

 

Hoe zit het met 5 mei in AFAS?

In AFAS zijn de feestdagen en andere dagen waarop de onderneming gesloten is, opgenomen in de zogenoemde sluitingsdagentabel. U kunt meerdere sluitingsdagentabellen gebruiken. Het is belangrijk om elk jaar te controleren of de sluitingsdagentabel(len) nog correct zijn, of aangepast moeten worden aan eventuele veranderingen in het nieuwe jaar.

Bevrijdingsdag is niet standaard opgenomen in de sluitingsdagentabel van AFAS. Reden hiervoor zijn de genoemde verschillende afspraken rondom het al dan niet vrij geven en doorbetalen van de werknemers op 5 mei.

 

Zo gaat u om met Bevrijdingsdag in 2020

Geeft u uw medewerkers vrij op 5 mei 2020 en betaalt u ze door? Dan moet u in AFAS een aparte sluitingsdag toevoegen in de sluitingsdagentabel en het verlofsaldo herberekenen. Gevolg hiervan is dat de vrije dag niet van het verlofsaldo van de medewerkers wordt afgeschreven.

Wordt 5 mei na het aanmaken van de sluitingsdag en de herberekening van het verlof alsnog van het verlofsaldo afgeschreven? Controleer dan het rooster van de betreffende medewerker. Alleen bij medewerkers met een gespecificeerd rooster past Profit de sluitingsdagen toe.

 

Krijg advies van onze experts

Wilt u advies of hulp bij het invullen van de sluitingsdagentabel? De experts van Salure staan voor u klaar. Bel 0182 – 543 643 of mail naar info@salure.nl.NPS score Salure

Salure behaalt NPS van 27

Onze klanten hebben ons beoordeeld! We zijn erg blij met een Net Promoter Score van 27. Lees verder en ontdek wat onze klanten over ons zeggen.