Terug naar het overzicht

WUL 2013 kost geld

Onder het motto ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ moeten ruim 3 miljoen gepensioneerden inleveren op hun inkomen. Het vereenvoudigde loonstrookje komt voort uit de sinds januari 2013 ingevoerde Wet Uniformering Loonbegrip (WUL).  

Het nieuwe loonstrookje is na een analyse niet erg voordelig uit de bus gekomen. Volgens de Volkskrant, dat in het bezit is van het analyserapport, gaan ruim 3 miljoen gepensioneerden, maar ook een groep lage inkomens en ondernemers er op achteruit.

WUL

De Wet Uniformering Loonbegrip  heeft onder andere als gevolg dat bij de heffing van belastingen en premies van hetzelfde loonbegrip wordt uitgegaan. Hierdoor ontstaat een zodanige belastingverhoging die alleen kan worden gecompenseerd door werknemers met een bruto inkomen van minimaal 2.000 euro per maand. Zij winnen ongeveer 38 euro per maand, zo concludeert de Volkskrant uit de analyse.

Betalen voor loonstrookje

Gepensioneerden zullen gemiddeld 81 euro per maand inleveren, maar vooral ook directeur grootaandeelhouders worden getroffen door de WUL.  Zij zouden er tussen de 3,2 en  5 procent per maand op achteruit gaan. Minister Weekers van Financien staat niet volledig achter deze gegevens aangezien volgens hem de informatie niet compleet is en er slechts een deel van de analyse wordt gepresenteerd.

Compensatie

De oppositie in de Tweede Kamer heeft inmiddels laten weten dat het een compensatie verwacht voor de mensen die er door de  WUL op achteruit gaan. Ook wordt er om verklaring gevraagd voor de grote verschillen in cijfers van de Volkskrant en de cijfers van Weekers.  De Minister heeft om tijd gevraagd om hierop terug te komen. De meeste oppositiepartijen sturen aan op aanpassing van de WUL, om de gepensioneerden, lage inkomens en dga’s te compenseren.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.