Terug naar het overzicht

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020 mogelijk

Foto: Max Pixel 

De verlofregelingen voor aanstaande ouders zijn (en worden) in een aantal stappen fors uitgebreid. Sinds januari 2019 is het onbetaalde kraamverlof vervangen door het door de werkgever betaalde geboorteverlof. Vanaf 1 juli 2020 kunnen werknemers van wie de partner gaat bevallen aanvullend geboorteverlof opnemen. Wat betekent dit aanvullend geboorteverlof voor uw organisatie? Salure zocht het uit.

 

Aanvullend geboorteverlof

Om de kersverse moeder vlak na de geboorte te kunnen ondersteunen, kan de partner per 1 juli 2020 aanvullend geboorteverlof opnemen. De duur van dit aanvullend geboorteverlof is maximaal vijf maal de arbeidsduur per week en moet binnen een half jaar na de geboorte worden opgenomen.

Tijdens het aanvullend geboorteverlof heeft de werknemer recht op een uitkering van het UWV. Deze bedraagt 70% van zijn dagloon, waar een maximumdagloon aan verbonden is. Voor u als werkgever brengt het aanvullend geboorteverlof dus geen extra loonkosten met zich mee.

 

Wat vooraf ging: geboorteverlof verving kraamverlof

De eerste uitbreiding van het geboorteverlof vond al plaats op 1 januari 2019. Toen werd het onbetaalde kraamverlof (van maximaal 2 dagen) vervangen door het door de werkgever betaalde geboorteverlof van maximaal 1 keer de arbeidsduur per week. Tijdens dit geboorteverlof betaalt de werkgever het loon volledig door.

 

Wat nog gaat komen: gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Het huidige ouderschapsverlof duurt maximaal 26 weken en is in principe onbetaald. Van dit basisprincipe kan in een cao of individuele arbeidsovereenkomst wel worden afgeweken. Omdat dit ouderschapsverlof vaak onbetaald is, nemen ouders het minder snel op.

Om de balans tussen werk en gezin te verbeteren, kunnen ouders vanaf augustus 2022 gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit houdt in dat de eerste 9 weken van de in totaal 26 weken een uitkering kan worden aangevraagd bij UWV. De hoogte van deze uitkering bedraagt 50% van het dagloon, tot maximaal 50% van het maximum dagloon.

Het betaalde deel van het ouderschapsverlof moet in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Het resterende onbetaalde ouderschapsverlof mag tot de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen. In een arbeidsovereenkomst kunnen hierover afwijkende afspraken worden gemaakt.

 

Krijg advies van onze experts

Heeft u vragen over het aanvullend geboorteverlof of over de manier waarop dit is ingericht in AFAS? De experts van Salure staan voor u klaar. Bel 0182 – 543 643 of mail naar info@salure.nl.

Afbeelding: Max PixelWord gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Download our brochure

NPS score Salure

Salure behaalt NPS van 27

Onze klanten hebben ons beoordeeld! We zijn erg blij met een Net Promoter Score van 27. Lees verder en ontdek wat onze klanten over ons zeggen.