Overweeg je om vluchtelingen uit Oekraïne in dienst te nemen? Op dit moment zijn er een paar duizend Oekraïners in Nederland aan het werk, vooral dankzij gespecialiseerde uitzendbureaus. In dit artikel zetten we de aandachtspunten voor je op een rij bij het in dienst nemen van Oekraïners.
Sinds 1 april is het eenvoudiger om Oekraïense vluchtelingen in dienst te nemen. Je hebt hier namelijk als werkgever geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. Dit komt doordat vluchtelingen uit Oekraïne onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Daarbij mogen de vluchtelingen drie jaar in de EU verblijven zonder asiel aan te vragen. Oekraïense vluchtelingen zijn in Nederland aan het werk in onder andere de land- en tuinbouw, horeca, schoonmaak, zakelijke dienstverlening, transport en logistiek.
5 aandachtspunten bij het in dienst nemen van Oekraïners
Wil jij ook Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen? Dan moet je met de volgende punten rekening houden:
- Om te kunnen werken, moeten vluchtelingen een BSN aanvragen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat niet alle gemeentes even snel zijn met het uitdelen van Burgerservicenummers.
- Ook moeten de vluchtelingen kunnen bewijzen dat hun verblijfsstatus tijdelijk beschermd is. Omdat nog niet iedere vluchteling zo’n bewijs heeft ontvangen van de IND (Immigratie & Neutralisatiedienst), mag hij of zij tot en met 30 mei 2022 ook een Oekraïens paspoort als bewijs gebruiken.
- Oekraïense vluchtelingen mogen alleen in loondienst werken. Je moet het dienstverband in een arbeidsovereenkomst vastleggen.
- Je dient een nieuwe medewerker uit Oekraïne bij het UWV te melden. Dit doe je op deze pagina. De medewerker mag twee werkdagen na de melding aan de slag.
- Zorg voor voldoende begeleiding en support: kunnen ze in hun eigen taal instructies krijgen? Denk ook aan eventuele psychologische hulp en hulp bij de opvang van kinderen.
Wil je met Oekraïense kandidaten in contact komen? Neem dan contact op met één van de 35 regionale werkgeversservicepunten. Verwacht niet te veel; een groot deel van de vluchtelingen is op dit moment niet toe aan werk. Het merendeel bestaat uit moeders met kinderen voor wie de veiligheid op dit moment prioriteit heeft.
Geen vluchtelingen in dienst nemen, maar wel helpen?
De oekraïnse vluchtelingen in dienst nemen is niet de enige manier om een bijdrage te leveren. Hieronder staan 5 voorbeelden van manieren waarop je als bedrijf Oekraïnse vluchtelingen kunt helpen:
- Opvanglocaties: beschik je over kantoorruimte of bepaalde materialen? Misschien kun je dan iets betekenen voor de inrichting van opvanglocaties. Zo maakte Rabobank een aantal kantoorpanden geschikt voor de opvang van vluchtelingen, en heeft Salure een PC-ruimte geïnstalleerd bij de lokale opvang in Gouda.
- Vrijwilligerswerk: wil je iets bijdragen met je collega’s? Kijk in overleg met je gemeente of je iets kunt betekenen. Er zijn veel lokale initiatieven die op zoek zijn naar vrijwilligers. Voorbeelden zijn Den Haag Doet en Open Embassy in Amsterdam.
- Verzamelpunten: er zijn verschillende verzamelpunten verspreid in Nederland waar je spullen naartoe kunt brengen. Kijk op de site van Stichting in Oekraïne Nederland om te zien waar behoefte aan is en hoe jouw organisatie kan helpen.
- Giro555: Veel organisaties doneren aan GIRO555. Goed om te weten is dat je deze gift van je winst af mag trekken.
- Vakantiedagen doneren: bij sommige organisaties hebben medewerkers gevraagd of ze verlofdagen kunnen doneren. Dit is alleen toegestaan voor bovenwettelijke vakantiedagen. Per gedoneerde dag moet je dan de geldwaarde berekenen (inclusief vakantiegeld). Let wel op: je mag alleen de nettowaarde van de vakantiedagen schenken.
Dus als vluchtelingen in dienst nemen niet mogelijk is, zijn er genoeg andere manieren waarop je als organisatie een steentje bij kunt dragen.
AFAS voor medewerkers uit het buitenland
Heb je hulp nodig bij het voeren van de salarisadministratie voor medewerkers uit Oekraïne? Of wil je je AFAS-omgeving beschikbaar maken in een andere taal, bijvoorbeeld in het Engels of Oekraïens? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.