oekrainers - vluchtelingen in dienst

Vluchtelingen uit Oekraïne in dienst nemen? 5 punten om op te letten

Overweeg je om vluchtelingen uit Oekraïne in dienst te nemen? Op dit moment zijn er een paar duizend Oekraïners in Nederland aan het werk, vooral dankzij gespecialiseerde uitzendbureaus. In dit artikel zetten we de aandachtspunten voor je op een rij bij het in dienst nemen van Oekraïners.

Sinds 1 april is het eenvoudiger om Oekraïense vluchtelingen in dienst te nemen. Je hebt hier namelijk als werkgever geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. Dit komt doordat vluchtelingen uit Oekraïne onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Daarbij mogen de vluchtelingen drie jaar in de EU verblijven zonder asiel aan te vragen. Oekraïense vluchtelingen zijn in Nederland aan het werk in onder andere de land- en tuinbouw, horeca, schoonmaak, zakelijke dienstverlening, transport en logistiek.

5 aandachtspunten bij het in dienst nemen van Oekraïners

Wil jij ook Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen? Dan moet je met de volgende punten rekening houden:

   1. Om te kunnen werken, moeten vluchtelingen een BSN aanvragen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat niet alle gemeentes even snel zijn met het uitdelen van Burgerservicenummers.
   2. Ook moeten de vluchtelingen kunnen bewijzen dat hun verblijfsstatus tijdelijk beschermd is. Omdat nog niet iedere vluchteling zo’n bewijs heeft ontvangen van de IND (Immigratie & Neutralisatiedienst), mag hij of zij tot en met 30 mei 2022 ook een Oekraïens paspoort als bewijs gebruiken.
   3. Oekraïense vluchtelingen mogen alleen in loondienst werken. Je moet het dienstverband in een arbeidsovereenkomst vastleggen.
   4. Je dient een nieuwe medewerker uit Oekraïne bij het UWV te melden. Dit doe je op deze pagina. De medewerker mag twee werkdagen na de melding aan de slag.
   5. Zorg voor voldoende begeleiding en support: kunnen ze in hun eigen taal instructies krijgen? Denk ook aan eventuele psychologische hulp en hulp bij de opvang van kinderen.

Wil je met Oekraïense kandidaten in contact komen? Neem dan contact op met één van de 35 regionale werkgeversservicepunten. Verwacht niet te veel; een groot deel van de vluchtelingen is op dit moment niet toe aan werk. Het merendeel bestaat uit moeders met kinderen voor wie de veiligheid op dit moment prioriteit heeft.

Geen vluchtelingen in dienst nemen, maar wel helpen?

De oekraïnse vluchtelingen in dienst nemen is niet de enige manier om een bijdrage te leveren. Hieronder staan 5 voorbeelden van manieren waarop je als bedrijf Oekraïnse vluchtelingen kunt helpen:

   1. Opvanglocaties: beschik je over kantoorruimte of bepaalde materialen? Misschien kun je dan iets betekenen voor de inrichting van opvanglocaties. Zo maakte Rabobank een aantal kantoorpanden geschikt voor de opvang van vluchtelingen, en heeft Salure een PC-ruimte geïnstalleerd bij de lokale opvang in Gouda.
   2. Vrijwilligerswerk: wil je iets bijdragen met je collega’s? Kijk in overleg met je gemeente of je iets kunt betekenen. Er zijn veel lokale initiatieven die op zoek zijn naar vrijwilligers. Voorbeelden zijn Den Haag Doet en Open Embassy in Amsterdam.
   3. Verzamelpunten: er zijn verschillende verzamelpunten verspreid in Nederland waar je spullen naartoe kunt brengen. Kijk op de site van Stichting in Oekraïne Nederland om te zien waar behoefte aan is en hoe jouw organisatie kan helpen.
   4. Giro555: Veel organisaties doneren aan GIRO555. Goed om te weten is dat je deze gift van je winst af mag trekken.
   5. Vakantiedagen doneren: bij sommige organisaties hebben medewerkers gevraagd of ze verlofdagen kunnen doneren. Dit is alleen toegestaan voor bovenwettelijke vakantiedagen. Per gedoneerde dag moet je dan de geldwaarde berekenen (inclusief vakantiegeld). Let wel op: je mag alleen de nettowaarde van de vakantiedagen schenken.

Dus als vluchtelingen in dienst nemen niet mogelijk is, zijn er genoeg andere manieren waarop je als organisatie een steentje bij kunt dragen.

AFAS voor medewerkers uit het buitenland

Heb je hulp nodig bij het voeren van de salarisadministratie voor medewerkers uit Oekraïne? Of wil je je AFAS-omgeving beschikbaar maken in een andere taal, bijvoorbeeld in het Engels of Oekraïens? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community