oekrainers - vluchtelingen in dienst

Vluchtelingen uit Oekraïne in dienst nemen? 5 punten om op te letten

Overweeg je om vluchtelingen uit Oekraïne in dienst te nemen? Op dit moment zijn er een paar duizend Oekraïners in Nederland aan het werk, vooral dankzij gespecialiseerde uitzendbureaus. In dit artikel zetten we de aandachtspunten voor je op een rij bij het in dienst nemen van Oekraïners.

Sinds 1 april is het eenvoudiger om Oekraïense vluchtelingen in dienst te nemen. Je hebt hier namelijk als werkgever geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. Dit komt doordat vluchtelingen uit Oekraïne onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Daarbij mogen de vluchtelingen drie jaar in de EU verblijven zonder asiel aan te vragen. Oekraïense vluchtelingen zijn in Nederland aan het werk in onder andere de land- en tuinbouw, horeca, schoonmaak, zakelijke dienstverlening, transport en logistiek.

5 aandachtspunten bij het in dienst nemen van Oekraïners

Wil jij ook Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen? Dan moet je met de volgende punten rekening houden:

   1. Om te kunnen werken, moeten vluchtelingen een BSN aanvragen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat niet alle gemeentes even snel zijn met het uitdelen van Burgerservicenummers.
   2. Ook moeten de vluchtelingen kunnen bewijzen dat hun verblijfsstatus tijdelijk beschermd is. Omdat nog niet iedere vluchteling zo’n bewijs heeft ontvangen van de IND (Immigratie & Neutralisatiedienst), mag hij of zij tot en met 30 mei 2022 ook een Oekraïens paspoort als bewijs gebruiken.
   3. Oekraïense vluchtelingen mogen alleen in loondienst werken. Je moet het dienstverband in een arbeidsovereenkomst vastleggen.
   4. Je dient een nieuwe medewerker uit Oekraïne bij het UWV te melden. Dit doe je op deze pagina. De medewerker mag twee werkdagen na de melding aan de slag.
   5. Zorg voor voldoende begeleiding en support: kunnen ze in hun eigen taal instructies krijgen? Denk ook aan eventuele psychologische hulp en hulp bij de opvang van kinderen.

Wil je met Oekraïense kandidaten in contact komen? Neem dan contact op met één van de 35 regionale werkgeversservicepunten. Verwacht niet te veel; een groot deel van de vluchtelingen is op dit moment niet toe aan werk. Het merendeel bestaat uit moeders met kinderen voor wie de veiligheid op dit moment prioriteit heeft.

Geen vluchtelingen in dienst nemen, maar wel helpen?

De oekraïnse vluchtelingen in dienst nemen is niet de enige manier om een bijdrage te leveren. Hieronder staan 5 voorbeelden van manieren waarop je als bedrijf Oekraïnse vluchtelingen kunt helpen:

   1. Opvanglocaties: beschik je over kantoorruimte of bepaalde materialen? Misschien kun je dan iets betekenen voor de inrichting van opvanglocaties. Zo maakte Rabobank een aantal kantoorpanden geschikt voor de opvang van vluchtelingen, en heeft Salure een PC-ruimte geïnstalleerd bij de lokale opvang in Gouda.
   2. Vrijwilligerswerk: wil je iets bijdragen met je collega’s? Kijk in overleg met je gemeente of je iets kunt betekenen. Er zijn veel lokale initiatieven die op zoek zijn naar vrijwilligers. Voorbeelden zijn Den Haag Doet en Open Embassy in Amsterdam.
   3. Verzamelpunten: er zijn verschillende verzamelpunten verspreid in Nederland waar je spullen naartoe kunt brengen. Kijk op de site van Stichting in Oekraïne Nederland om te zien waar behoefte aan is en hoe jouw organisatie kan helpen.
   4. Giro555: Veel organisaties doneren aan GIRO555. Goed om te weten is dat je deze gift van je winst af mag trekken.
   5. Vakantiedagen doneren: bij sommige organisaties hebben medewerkers gevraagd of ze verlofdagen kunnen doneren. Dit is alleen toegestaan voor bovenwettelijke vakantiedagen. Per gedoneerde dag moet je dan de geldwaarde berekenen (inclusief vakantiegeld). Let wel op: je mag alleen de nettowaarde van de vakantiedagen schenken.

Dus als vluchtelingen in dienst nemen niet mogelijk is, zijn er genoeg andere manieren waarop je als organisatie een steentje bij kunt dragen.

AFAS voor medewerkers uit het buitenland

Heb je hulp nodig bij het voeren van de salarisadministratie voor medewerkers uit Oekraïne? Of wil je je AFAS-omgeving beschikbaar maken in een andere taal, bijvoorbeeld in het Engels of Oekraïens? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Deel dit artikel:

Best bekeken

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Topartikelen:

Bekijk onze laatste artikelen:

Alles over de Loonstrook: begrippen en uitleg

Een loonstrook is een belangrijk deel van de salarisadministratie. Daarom is het belangrijk om te weten wat alle afkortingen en termen betekenen die daarop staan.

Wij leggen in dit blog alles uit over de loonstrook.

Lees meer →
minimumloon 2023 Nederland

Wat is het minimumloon in 2023

Er is weer een jaar voorbijgevlogen en dat betekent dus dat het minimumloon 2022 bijna oud nieuws is. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het minimumloon 2023. Daarover lees je in deze blog meer!

Lees meer →
salary split: werkzaam in meerdere landen

Salary split: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij of je werknemer in meerdere landen werkzaam? Dan kun je wellicht gebruik maken van de lage (progressieve) tarieven in verschillende landen: het tariefsopstapje. Dit voordeel door de salary split (ook wel split payroll genoemd) kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Lees meer →
Uitleg over CSRD richtlijn

De CSRD: zo ga je ermee om

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. De belangrijkste verplichting die hierin is opgenomen, is dat organisaties moeten rapporteren op de impact die hun bedrijfsactiviteiten hebben op het milieu en op sociaal gebied.

Lees meer →

Wet werken waar je wilt

Per 1 januari 2023 is de Wet werken waar je wilt ingegaan. Hiermee krijgen werknemers (iets) meer vrijheid in het kiezen van de werkplek. Maar wat mag er wel en wat mag er niet? In dit artikel leggen we je het uit.

Lees meer →
werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Sinds 2022 geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Lees meer →

AFAS Payroll & HRM: De highlights uit Profit

In dit artikel selecteren we de handigste nieuwe functionaliteiten uit AFAS, specifiek voor HR & Payroll-professionals.

Lees meer →
eindejaarsgroet

Fijne feestdagen!

2023 is in zicht! Onze collega’s blikken in deze video terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Lees meer →
Advies consultancy procesoptimalisatie

Zo handel je slim je AFAS-workflowtaken af

Sinds de nieuwste update van AFAS kun je workflowtaken conditioneel afhandelen via de geplande taken. Hiermee kun je workflows automatisch afhandelen of doorzetten naar iemand van de HR-afdeling of de leidinggevende.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.