arbeidskorting

Arbeidskorting

Salarissen in Nederland zijn behoorlijk ingewikkeld. Je hebt namelijk te maken met verschillende heffingen en kortingen. Een van die kortingen is de arbeidskorting. Dit is een korting op je loonbelasting, waardoor je minder belasting betaalt en meer netto overhoudt. In principe geldt: hoe meer je werkt, hoe hoger deze korting, tot een bepaald maximum. Lees verder en ontdek hoe dit precies zit.

Wat is arbeidskorting?

Arbeidskorting is een vorm van belastingkorting die wordt toegepast op het inkomen uit arbeid (meestal loon). De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van het arbeidsinkomen: naarmate het arbeidsinkomen hoger is, stijgt de arbeidskorting tot een bepaald maximum, waarna deze weer geleidelijk wordt afgebouwd.

Het doel van arbeidskorting

De arbeidskorting is in het leven geroepen om werken financieel aantrekkelijker te maken. Dit stimuleert mensen om te werken of om meer uren te gaan werken, waardoor de arbeidsparticipatie wordt verhoogd. De arbeidskorting is zo ontworpen dat deze bij lagere inkomens het meest effectief is.

Getallen en afbouw

Voor 2024 zijn de bedragen en percentages als volgt: 

  • Arbeidsinkomen tot €11.490: 8,425% opbouw
  • Arbeidsinkomen vanaf €11.490 tot €24.820: 31,433% opbouw
  • Arbeidsinkomen vanaf €24.820 tot €39.957: 2,471% opbouw 

Tot totale arbeidskorting van maximaal € 5.532. 

  • Arbeidsinkomen vanaf €39.957 tot €124.934: 6,51% afbouw

Maximale afbouw is € 5.532. 

Kijk op de site van de Belastingdienst voor de complete tabel met arbeidskorting voor 2024. 

Correcties in bijzondere tariefpercentages

Bij het toepassen van bijzondere tariefpercentages, bijvoorbeeld bij uitkering vakantiegeld of bonus, wordt er ook rekening gehouden met de arbeidskorting zoals deze tevens in de reguliere tabellen wordt verwerkt.

De bijzondere tariefpercentages zijn namelijk bedoeld om te zorgen dat de totale loonheffing zo goed mogelijk aansluit bij de berekening van de aangifte inkomstenbelasting, want loonheffing is een voorheffing op de inkomstenbelasting.

Conclusie

De arbeidskorting is een belangrijk instrument om de werkgelegenheid te stimuleren door de belastingdruk op werkenden te verlagen (met name lagere inkomens). 

Het is essentieel om de juiste bedragen en afbouwpercentages toe te passen om verrassingen in de inkomstenbelasting te voorkomen (afbouw). Deze opbouw en afbouwpercentages worden tevens verwerkt in het bijzonder tarief.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community