Afwijking in tabellen loonbelasting en premieheffing

Per 1 april 2016 gelden nieuwe tabellen voor de loonbelasting en premieheffing. Door afwijkingen in de tabellen met betrekking tot de tarieven, wordt per deze datum een ´reparatie´ doorgevoerd, zodat de afwijkende percentages worden rechtgetrokken. 

Bij in werking trekking van de tabellen, die gebruikt worden door werkgevers bij de loonaangifte, waren deze eigenlijk al verouderd. In november 2015 keurde de Tweede Kamer de percentages goed, zodat ontwikkelaars van salarissoftware de tijd hadden om de nieuwe rekenregels en tabellen voor 2016 te verwerken.

Aanpassing
Maar in december voerde de Eerste Kamer nog een aanpassing door, in de tweede en derde schijf van de loonbelasting. Dit kwam echter te laat om aan te passen in de tabellen. Met als gevolg dat er tot 1 april gerekend wordt met tarieven van 12,05 en 40,20 procent voor de tweede en derde schijf van de loonbelasting. De tarieven horen in werkelijkheid 12,25 en 40,40 procent te zijn.

Vanaf april moeten de afwijkingen uit het eerste tijdvak van 2016 worden rechtgetrokken. Daarom gelden vanaf die datum de percentages van 12,31 en 40,46 voor de tweede en derde schijf. De tabellen voor bijzondere beloningen volgen per 1 april wel de werkelijke tarieven voor 2016.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community