calamiteitenverlof ook wel kort verzuim is verlof voor noodsituaties, zoals: ziek kind, overlijden, bevalling en ongeval

Calamiteitenverlof: wat is dit precies?

Calamiteitenverlof, wat ook wel kort verzuim wordt genoemd, kun je opnemen als je niet kunt werken door een onverwachte noodsituatie. Je hebt bijvoorbeeld recht op dit kort verlof als een direct familielid overlijdt, je partner bevalt of je je kind ziek van school moet halen. Dit soort verlof wordt dus meestal genomen in noodsituaties die onmiddellijke aandacht vereisen en waarvoor de werknemer niet op voorhand kon plannen. In dit artikel leggen we de betekenis van het calamiteitenverlof uit!

Wat is calamiteitenverlof?

Calamiteitenverlof is een vorm van kortdurend verlof die werknemers kunnen opnemen in het geval van een onvoorziene noodsituatie. Dit kan variëren van ziekte van een familielid tot een ernstig ongeval of een overlijden. Het doel van het kort verzuim is om werknemers de gelegenheid te geven om zich bezig te houden met de noodsituatie zonder zich zorgen te maken over hun baan. Het recht op calamiteitenverlof is vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (Wazo). 

Werknemers hebben recht op verlof in geval van een situatie die onmiddellijk handelen vereist. De duur van het verlof is afhankelijk van de omstandigheden en kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.

Wat valt onder calamiteitenverlof?

De Wet arbeid en zorg geeft een aantal voorbeelden van situaties die in aanmerking komen voor calamiteitenverlof. Hieronder vallen onder andere:

  • Een ziekte, ongeval of medische behandeling van de werknemer zelf
  • Een ziekte, ongeval of medische behandeling van de partner of kinderen van de werknemer
  • Een overlijden van een naast familielid
  • Een geboorte van een kind
  • Een spoedeisende reparatie aan het huis van de werknemer

Let op: Het kort verzuim is alleen bedoeld voor noodsituaties die onmiddellijk handelen vereisen en die niet gepland kunnen worden. Verlof voor geplande gebeurtenissen, zoals een vakantie, valt hier dus niet onder. Een calamiteitenverlof overlijden of een calamiteitenverlof ziek kind kan dus wel, net als een calamiteitenverlof bevalling.

Hoe vraag je calamiteitenverlof aan?

Als werknemer heb je het recht om verlof op te nemen in geval van een onverwachte noodsituatie die onmiddellijke aandacht vereist en waarvoor je niet op voorhand kon plannen.

Zo vraag je in 5 stappen calamiteitenverlof aan:

Stap 1: contact opnemen met werkgever
Neem onmiddellijk contact op met je werkgever en laat hun weten dat je een noodsituatie hebt en dat je calamiteitenverlof wilt opnemen.
Stap 2: gedetailleerd uitleg over noodsituatie
Geef een gedetailleerde uitleg van de noodsituatie en hoeveel tijd je naar verwachting nodig hebt om deze aan te pakken. In de meeste gevallen moet het gaan om enkele uren tot enkele dagen.
Stap 3: verdere afspraken
Indien mogelijk, geef aan wanneer je van plan bent om weer op het werk te verschijnen en of je nog verdere afspraken met je werkgever moet maken.
Stap 4: werkgever op de hoogte houden
Houd je werkgever op de hoogte van eventuele wijzigingen in de noodsituatie en de verwachte duur van het kort verzuim.
Stap 5: schriftelijke bevestiging
Zorg ervoor dat je werkgever een schriftelijke bevestiging geeft van het calamiteitenverlof en de duur ervan

Het is belangrijk om op te merken dat het opnemen van calamiteitenverlof geen invloed mag hebben op de arbeidsvoorwaarden of de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer. Werkgevers mogen hun werknemers niet benadelen of ontslaan vanwege het opnemen van calamiteitenverlof. 

Als werknemer moet je ervoor zorgen dat je goed op de hoogte bent van de regels en voorschriften omtrent het verlof, en dat je je werkgever tijdig op de hoogte stelt van de noodsituatie. Zo kun je zorgen voor degenen die je dierbaar zijn in tijden van nood, zonder dat dit ten koste gaat van je werk en carrière.

Is een calamiteitenverlof weigeren mogelijk?

Er zijn enkele beperkingen verbonden aan calamiteitenverlof. Zo moet het verlof direct worden opgenomen nadat de noodsituatie zich heeft voorgedaan. Het is niet mogelijk om dit verlof vooraf in te plannen. Daarnaast moet de werknemer zijn werkgever zo snel mogelijk op de hoogte stellen van de reden voor het verlof en de verwachte duur van het verlof. Dit kan telefonisch of schriftelijk gebeuren. Tot slot is het belangrijk om op te merken dat het opnemen van het verlof geen invloed mag hebben op de arbeidsvoorwaarden of de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer.

Werkgevers mogen hun werknemers niet benadelen of ontslaan vanwege het opnemen van verlof wegens een noodsituatie. Daarnaast mag je werkgever je kort verzuim niet weigeren als je een redelijk bezoek hebt gedaan. Je krijgt tijdens je calamiteitenverlof bovendien gewoon betaald en je neemt geen vakantiedagen op.

Kortom, calamiteitenverlof biedt werknemers de mogelijkheid om onverwachte noodsituaties aan te pakken die onmiddellijke aandacht vereisen. Het is een wettelijk vastgelegd recht dat werknemers in staat stelt hun persoonlijke zorgplicht na te komen en hun werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Hoewel dit verlof meestal onbetaald is, biedt het werknemers de nodige flexibiliteit om te zorgen voor degenen die hen dierbaar zijn in tijden van nood.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community