HR-administratie

Wat is E-HRM?

E-HRM is de afkorting voor Electronic Human Resource Management. E-HRM ondersteunt de activiteiten van personeel & organisatie binnen bedrijven en andere instanties met op internettechnologie gebaseerde software. Tal van hr-gerelateerde gegevens kan je met die software snel bekijken en bewerken. Ook medewerkers en freelancers hebben toegang tot hun gegevens en kunnen aanpassingen doen, zoals het tekenen van een contract en het invoeren van gewerkte uren per project.

Wanneer gebruik je E-HRM?

De software komt op verschillende momenten uitstekend van pas. Denk aan:

  1. Algemene administratieve processen stroomlijnen: het aanvragen, goedkeuren en verwerken van wijzigingen in de breedste zin van het woord.
  2. Het faciliteren van de instroom van nieuwe medewerkers en freelancers: werving en selectie, de aanstelling en het koppelen van bedrijfsmiddelen aan nieuwe krachten.
  3. Het regelen van de doorstroom van het personeel: het opzetten van ontwikkelplannen, het managen van de interne mobiliteit, het opstellen van beoordelingen en het uitvoeren van evaluaties en het vastleggen van de beloningen.
  4. Het goed organiseren van de uitstroom: de situatie waarin een medewerker vertrekt of een freelancer afscheid neemt.

Kortom: of je nu medewerker, sollicitant, manager of zzp’er bent: op tal van terreinen biedt e-HRM ondersteuning en bevordert het efficiëntere werkprocessen. Benieuwd naar (andere) voordelen van het werken met e-HRM? Lees dan verder.

De voordelen van E-HRM

Het gebruik van e-HRM heeft verschillende voordelen. Allereerst valt er een groot aantal administratieve en operationele taken weg voor de hr-afdeling. Dat is het gevolg van het zelf uitvoeren van deze werkzaamheden door de medewerkers, freelancers en managers. Zij kunnen zelfstandig hun gegevens inzien en wijzigen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Ook kunnen ze vakantiedagen aanvragen, doorgeven als ze verzuimd zijn, scholing kiezen, declaraties indienen en een beoordelings- of functioneringsgesprek inplannen. In vaktaal heet dit ESS, oftewel Employee Self Service. 

Voor de hr-afdeling blijven er vooral controlerende en strategische taken over in plaats van administratieve en operationele activiteiten. De hr-manager krijgt als het ware de functie van de schakel tussen een medewerker en de centrale administratie. Dit heet ook wel MSS; een afkorting voor Manager Self Service. Het is een efficiëntere en dus tijdbesparende manier van werken.

Dat sluit aan bij het voordeel dat het voor jongere mede- en flexwerkers aantrekkelijk is om op deze manier te werk te gaan. Zij zijn opgegroeid met digitale en technologische systemen en zijn dan ook niet anders gewend dan het online regelen van allerhande zaken. E-HRM past dus volledig in de tijdgeest en maakt jou als werk- of opdrachtgever dan ook een stuk aantrekkelijker.

Verder verhoogt e-HRM de transparantie binnen een organisatie. Iedereen kan de voor zichzelf relevante informatie op het gebied van HR zelf bekijken in een beveiligde en privacy-beschermende omgeving. De kans op fouten in de gegevens is daardoor ook kleiner

Tot slot heeft e-HRM een verbindende functie. Vanwege het laagdrempelige karakter zijn alle betrokkenen binnen een bedrijf gemakkelijk op de hoogte van nieuwtjes, mededelingen en belangrijke gebeurtenissen. Is er iemand jarig of viert een medewerker zijn jubileum? Die momenten ligt de software eenvoudig uit. Is er input nodig van medewerkers? Het opzetten van polls en enquêtes is in een handomdraai geregeld.

Wil je dat een mededeling bij iedereen binnenkomt? Stuur dan een notificatie waarin je alle medewerkers informeert. Om wat voor een situatie het dus ook gaat: e-HRM zorgt dat je medewerkers het contact met elkaar behouden en versterken. Bovendien verloopt het contact tussen de medewerker en een hr-manager of werkgever soepeler dankzij de snelle, digitale omgeving die op elk moment toegankelijk is.

Potentiële nadelen van E-HRM

Aan e-HRM zitten ook een paar potentiële nadelen verbonden. Ten eerste is er minder persoonlijk contact, omdat een groot deel in een digitale omgeving te regelen is in plaats van hier in een gesprek naar te vragen. Verder zullen alle gebruikers moeten leren hoe ze de software kunnen gebruiken. Weten ze dat niet of niet voldoende, dan zullen ze waarschijnlijk ook (te) weinig gebruikmaken van de software en verliest deze daarmee zijn waarde. Tijd besteden aan het implementeren van de software in alle lagen van de organisatie is dan ook van harte aan te bevelen.

AFAS als voorbeeld van E-HRm software

Een voorloper op de markt wat e-HRM betreft, is AFAS. Maar liefst 2,7 miljoen werknemers krijgen al een loonstrook via dit familiebedrijf, dat vestigingen heeft in Nederland, België, en op Aruba en Curaçao. Het biedt dan ook e-HRM software van de beste kwaliteit die bovendien gebruiksvriendelijk is. Zorg voor een goede implementatie en optimalisatie van dit systeem en je profiteert van alle kosten- en tijdbesparende effecten. Heb je hulp nodig bij het implementeren van de e-HRM software van AFAS? Wij helpen je graag.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community