cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen

De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor andere arbeidsvoorwaarden, zoals een leaseauto, een fiets van de zaak, extra vakantiedagen, een hogere pensioenpremie of een opleidingsbudget. Je leest in dit artikel meer over de regeling, inclusief de voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van een cafetariaregeling?

De cafetariaregeling kan voor zowel werkgevers als werknemers voordelen opleveren. Voor werkgevers kan het bijvoorbeeld kostenbesparend zijn doordat werknemers kiezen voor beloningen waarvoor de werkgever minder premies en belastingen hoeft af te dragen. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een hogere werknemerstevredenheid en motivatie, doordat werknemers meer controle hebben over hun eigen arbeidsvoorwaarden.

Voor werknemers kan de cafetariaregeling bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn omdat zij hiermee de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaarden beter aan te laten sluiten bij hun persoonlijke wensen en behoeften. Zo kan een werknemer die veel reist bijvoorbeeld kiezen voor een leaseauto of een reiskostenvergoeding in plaats van extra vakantiedagen.

Wat zijn de nadelen van een cafetariaregeling?

Wel is het belangrijk om te realiseren dat er bij een cafetariaregeling ook nadelen en risico’s kunnen zitten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de werknemer door het ruilen van het brutoloon minder pensioen opbouwt of minder sociale zekerheidsrechten opbouwt, zoals WW- of Ziektewet-uitkeringen. Ook kan het lastig zijn om de waarde van de verschillende arbeidsvoorwaarden goed in te schatten en de beste keuze te maken.

Om deze redenen is het belangrijk om als werknemer goed na te denken over de keuzes die worden gemaakt bij een cafetariaregeling en deze goed af te stemmen met een financieel adviseur of HR-medewerker. Werkgevers kunnen hierbij ondersteunen door het bieden van goede informatie en communicatie over de mogelijkheden en risico’s van de regeling.

Welke voorwaarden heeft een cafetariaregeling?

Daarnaast is het goed om te weten dat er bepaalde fiscale en juridische regels verbonden zijn aan een cafetariaregeling. Zo gelden er beperkingen aan het ruilen van het brutoloon en moeten werkgevers zorgen dat de regeling voldoet aan de Wet op de loonbelasting en premie volksverzekeringen. Het is daarom verstandig om bij het opzetten van de regeling de hulp in te roepen van een deskundige, zoals een belastingadviseur of jurist.

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van alle actualiteiten, slimme bespaartips en handige systeemoplossingen.

2.500+ mensen gingen je al voor!

Wat is het beste voorbeeld van een cafetariaregeling?

Er zijn bovendien verschillende arbeidsvoorwaarden die in een cafetariaregeling kunnen worden opgenomen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1 van een cafetariaregeling: Onderwijs

Een veelvoorkomend voorbeeld van een cafetariaregeling in het onderwijs is de zogenaamde “keuzeregeling”. Deze regeling biedt werknemers in het onderwijs de mogelijkheid om hun arbeidsvoorwaarden af te stemmen op hun persoonlijke situatie en behoeften.

Een keuzeregeling kan bijvoorbeeld inhouden dat werknemers ervoor kunnen kiezen om een deel van hun brutoloon in te ruilen voor extra verlofuren. Dit extra verlof kan worden gebruikt om bijvoorbeeld zorgtaken te verrichten of een langere vakantie te nemen.

Voorbeeld 2 van een cafetariaregeling: Reiskosten

Bij een cafetariaregeling kunnen reiskosten opgenomen worden. Hierbij kunnen werknemers ervoor kiezen om hun onbelaste reiskostenvergoeding in te ruilen voor extra salaris of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit wordt ook wel een mobiliteitsbudget genoemd.

Het voordeel van een cafetariaregeling voor reiskosten is dat werknemers meer flexibiliteit hebben in de besteding van hun vergoeding. Zo kunnen werknemers ervoor kiezen om extra salaris te ontvangen, wat hen in staat stelt om bijvoorbeeld extra uitgaven te doen of te sparen voor de toekomst.

Wanneer een werknemer ervoor kiest om zijn reiskostenvergoeding in te ruilen, wordt het bedrag dat hij normaal gesproken zou ontvangen aan reiskostenvergoeding van zijn bruto salaris afgehaald. Aangezien het een vergoeding is voor gemaakte kosten, krijg je deze sowieso terug. Echter, bij het uitruilen haal je het bruto bedrag van je loon eraf en krijg je dit netto terug. Let op: dit kan vervolgens weer van invloed zijn op andere vergoedingen of toeslagen waar de werknemer recht op heeft.

Woon-werkafstand: 10 kilometer

214 werkdagen regeling (voor de vaste onbelaste reiskostenvergoeding), werknemer werkt 5 dagen per week

Reiskostenvergoeding op jaarbasis: 214 dagen * (10+10) * €0,21 = €898,80

Uitruilen: Loonheffing 39,95%*, premies 25%*

39,95% * €89,88 = €359,07 voordeel voor werknemer 

20% * €89,88 = €179,76 voordeel voor werkgever

*De percentages in de uitwerking zijn afhankelijk van in welke loonschaal de werknemer zich bevind en de werkgeverskosten hangen af van je cao of de individuele afspraken met de werknemer.

Voorbeeld 3 van een cafetariaregeling: Fiets van de zaak

Een ander populair voorbeeld van een cafetariaregeling is het aanbieden van een fiets van de zaak. Hierbij kan een werknemer ervoor kiezen om een fiets te nemen in plaats van een leaseauto. Dit kan voordelig zijn, omdat het fietsen gezond is en het bijdraagt aan duurzaamheid en het verminderen van CO2-uitstoot.

Bij de regeling kan een werknemer ervoor kiezen om een deel van zijn brutoloon in te leveren in ruil voor een fiets van de zaak. Dit bedrag wordt dan gebruikt voor het aanschaffen van de fiets en de bijbehorende accessoires, zoals een helm of fietstassen.

Stel je schaft een fiets aan met een waarde van €2500,-, dan zal deze van je brutosalaris afgehaald worden. De periode waarover dit gebeurt kan verschillen, dit kan bijvoorbeeld op jaarbasis. De percentages in de uitwerking hieronder zijn afhankelijk van in welke loonschaal de werknemer zich bevind en de werkgeverskosten hangen af van je cao of de individuele afspraken met de werknemer.

Fiets €2500,- 

Uitruilen: Loonheffing 39,95%*, premies 25%* 

Voordeel:

39,95% * €2.500,- = €998,75 voordeel voor de werknemer op de kosten van de fiets 

25% * €2.500,- = €625,- voordeel voor de werkgever in werknemerslasten

Je weet nu je dit artikel hebt gelezen precies wat de regeling inhoudt. We hebben de voor- en nadelen van de regeling genoemd, net als de voorwaarden die erin opgenomen kunnen worden. Bovendien weet je nu wat een paar van de beste voorbeelden van cafetariaregelingen zijn.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community